glazen

Wat is beter, glazen rechtop of ondersteboven opbergen?

Misschien heeft u er nooit zo op gelet, maar glazen kunnen op verschillende manieren opgeborgen worden. Rechtop of ondersteboven. Is er buiten persoonlijke voorkeur nog een goede reden om voor één van de 2 te kiezen?

Ondersteboven tegen stof

Wie glazen ondersteboven in de kast zet, doet dit waarschijnlijk vanuit een hygiënisch oogpunt. Zo kunnen ze immers geen stof opvangen. Toch is er ook vanuit hygiënisch oogpunt een goed argument om ze juist rechtop te plaatsen. Kastplanken zijn niet altijd even schoon en daar komt het gedeelte waaruit u drinkt dan juist mee in aanraking. Ook kunnen glazen een wat muffe geur krijgen als ze langere tijd op hun kop staan. En als ze net zijn afgewassen drogen ze ondersteboven minder snel.

Rechtop gaan glazen langer mee

De rand van het glas is meestal minder sterk dan de rest ervan. Vooral in het geval van wijnglazen. Als u een glas herhaaldelijk op de kop plaatst, dan loopt u het risico dat die op den duur breekt. Rechtop staande glazen gaan om die reden meestal een stuk langer mee.

glazen

Glazen ophangen

Eigenlijk is er een nog betere optie en dat is op de kop ophangen. Er kan dan geen stof in komen en de kwetsbare randen komen niet met een (vies) oppervlak in aanraking. Dat is echter iets wat in een thuissituatie niet zo snel wordt toegepast en meer iets voor een horecagelegenheid. Dus rechtop zetten is dan het beste alternatief en mocht u bang zijn voor stof, bij een gemiddelde circulatie van de glazen zal dit zo’n vaart niet lopen. En anders kunt u ze nog altijd even kort omspoelen.

(Bron: Quest, Kookfans, AD, Libelle)

Geef een antwoord