Exacum affine

Bitterblad: Exacum affine

De Exacum affine, in Nederland bekend als Bitterblad, is een leuk compact plantje met paarsblauwe bloempjes.

Standplaats

Geef de Exacum een tochtvrije en lichte plek, maar niet in de volle zon. Op een plek waar het liefst niet veel warmer dan 20 graden wordt.

In de zomer kan hij eventueel ook buiten staan, maar hij houdt niet van extreme warmte, kou of felle zon, dus zet hem dan op een beschut plaatsje en zorg ook dat hij er niet verregent.

Exacum affine

Water geven

Zorg dat de aarde licht vochtig blijft, zonder dat er water in de pot blijft staan. Als hij te nat staat gaan de stengels hangen, doordat de wortels gaan rotten. Als hij te lang te nat staat overleeft hij dat uiteindelijk niet.

Geef tijdens de bloei elke 2 weken plantenvoeding tijdens het gieten.

Bloei

Bitterblad is het meest verkrijgbaar in de kleur paarsblauw, maar soms ook beschikbaar in de kleuren roze of wit. De bloempjes verspreiden een zeer aangename geur en doordat hun vorm sterk doet denken aan de bloempjes van de aardappel wordt de plant ook wel aardappelplantje genoemd. Knijp uitgebloeide bloemetjes uit de plant, dan bloeit hij langer door. Laat u de uitgebloeide bloemen aan de plant zitten, dan zal hij zaden aanmaken, wat zijn levensduur sterk inkort. Als zijn standplaats koel genoeg is, dan zal de bloei zeker 3 maanden aanhouden.

Verpotten

Bitterblad is een 2-jarig plantje dat na de bloei meestal al snel minder mooi wordt. Het is daarnaast lastig om hem over te houden. Daarom wordt hij meestal weggedaan als hij uitgebloeid is. Wilt u hem wel houden, voorzie de plant dan van een nieuw laagje potgrond en een groter maatje pot. Staat hij in een erg klein potje als u hem in huis haalt, dan kunt u ook op dat moment al een grotere maat pot en wat verse potgrond geven. U hoeft de eerste weken dan geen plantenvoeding te geven.

Snoeien en stekken

Omdat de plant betrekkelijk klein blijft (maximaal 40 cm hoog) en niet zo lang mee gaat, hoeft hij niet gesnoeid te worden. Soms lukt het om de plant over te houden en dan kunnen in de lente stekken genomen worden, zodat u weer nieuwe plantjes creëert, die in de zomer zullen bloeien.

Geef een reactie