bladbegonia

Bladbegonia: Begonia rex

De bladbegonia heeft bont en kleurrijk blad en is te koop met verschillende bladmotieven. Zo zijn ze er met roze, groene, rode en zelfs zilverachtige bladeren, in verschillende combinaties en patronen. Ook krullend blad of behaard blad is mogelijk.

Standplaats

Geef de bladbegonia een lichte plek, maar niet in de volle zon. Dit is vooral tijdens de zomermaanden belangrijk, omdat hij anders kan verbranden. Hij staat het liefst bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden en uit de tocht.

bladbegonia

Water geven

Houd de grond van de bladbegonia steeds net licht vochtig, zonder de plant te laten uitdrogen of te verdrinken in water. Af en toe te droog staan doet hem overigens minder kwaad, dan steeds te nat staan. Als u hem even vergeten heeft water te geven, zal hij zich over het algemeen goed herstellen als u dat alsnog doet. In de wintermaanden is zijn waterbehoefte wat kleiner.

Geeft tijdens de lente en zomer elke 2 weken plantenvoeding tijdens het gieten. De bladbegonia houdt van een hoge luchtvochtigheid, maar sproei hem liever niet, want dan kan meeldauw optreden.

bladbegonia

Verpotten

De bladbegonia houdt van voedselrijke grond. Geef hem daarom jaarlijks een laag nieuwe potgrond, maar verpot hem alleen als hij te groot wordt voor zijn huidige pot. Doordat deze plant wat zwaar kan uitgroeien, is het handig als u deze plant een stevige pot geeft.

bladbegonia

Snoeien en stekken

Het blad zelf kan behoorlijk groot worden, maar de plant zelf blijft vrij compact, dus snoeien is niet nodig. Wel kunt u hem zo nodig af en toe enigszins in vorm knippen. Als u de plant wilt verjongen, dan is hij gemakkelijk te stekken. De snelste methode is een blad met een paar centimeter steel uit de plant te knippen en dat in vochtige potgrond of stekgrond te planten. Dek het stekje af met een plastic zak of glazen pot en plaats ‘m op een warme, niet zonnige plek.

bladbegonia

Bloei

Ook al is de Nederlandse naam van de Begonia rex bladbegonia, kan hij wel degelijk tot bloei komen. De bloempjes vallen echter nauwelijks op en kunnen het beste van de plant verwijderd worden. Zodat hij al zijn energie in zijn blad blijft steken.

Giftig

Het sap van de bladbegonia is giftig.

Geef een reactie