Asbloem

Asbloem: Senecio cruentus

De asbloem (Senecio cruentus) is een uitbundige bloeier, die zich in de wintermaanden van zijn kleurrijke kant laat zien. Daar wordt u toch vrolijk van?

Standplaats

Geef de asbloem een lichte plek, maar niet in de volle zon. Dit is een plant die niet van warmte houdt. De woonkamer is daarom niet de meest geschikte plek, want de ideale temperatuur ligt tussen de 12 en 18 graden. Als u deze plant te warm of op een plek met tocht zet, loopt u het risico dat hij al snel onder de luizen komt te zitten. Dat is ook de reden dat hij ook wel onder de naam luizenplant bekend is.

Zomers worden ze ook wel aangeboden als eenjarigen voor in de tuin, maar ze moeten dan gezien hun afkeer van warmte ook uit de zon gehouden worden. U kent misschien ook wel een familielid van deze plant, die niet vanwege zijn bloemen, maar vanwege zijn mooie, zilvergrijze blad in tuinen verwerkt wordt, de Senecio maritima. Bekend onder de naam zilverblad.

Asbloem

Water geven

Houd de grond steeds licht vochtig, want de waterbehoefte is groot, maar zorg ervoor dat er geen laag water in de pot komt te staan.

Tijdens de bloei elke 2 weken plantenvoeding tijdens het gieten geven. Niet sproeien, want dat is niet goed voor deze plant.

Bloei

Zijn naam heeft de asbloem zeker niet te danken aan een grijze kleur bloemen, maar aan de onderkant van zijn blaadjes, die viltachtig grijs zijn. Zijn bloemen zijn juist heel fleurig en kunnen in de kleuren roze, wit, paars, blauw of rood zijn of een combinatie van 2 kleuren. Ze zijn er daarnaast grootbloemig en kleinbloemig te koop.

De uitgebloeide bloemen kunt u het beste voorzichtig uit de plant verwijderen. Dit bevordert het doorbloeien en staat mooier.

Asbloem

Verpotten

In de tuin is de asbloem een eenjarige plant, maar ook in huis wordt hij meestal niet voor lange tijd gehouden. Blijft hij bij u wel langere tijd goed, dan kunt u hem eventueel na het eerste jaar voorzien van wat verse potgrond.

Geef een reactie