vrouw controleert waarom de airco lekt

Airco lekt water: zo komt dat en dit is eraan te doen

Met een airco in huis kunnen vertrekken eenvoudig koeler worden gemaakt. Of worden verwarmd juist, wanneer het koud is. Fijn als ze het zonder problemen doen, maar soms kunt u te maken krijgen met mankementen. Zoals wanneer de airco water lekt. Hoe komt dat en wat is eraan te doen? We beschrijven hieronder 5 veelvoorkomende oorzaken en de bijbehorende oplossingen.

Waarom lekt een airco?

Wanneer een airco warme lucht koelt, komt er tijdens dat proces vocht vrij uit de lucht. Normaal wordt dit door het apparaat afgevoerd. Lukt dit niet, dan kan het water van de airco gaan druppelen. Soms zelfs zo veel, dat er een plasje water op de grond ontstaat. En dat is niet voor elke ondergrond even goed. Het is dus zaak om het apparaat zo snel mogelijk uit te schakelen en de oorzaak van het lekken te achterhalen. Dit zijn 5 van de veelvoorkomende oorzaken dat een airco water lekt:

1. Verstopte filters

De filters moeten regelmatig worden gecontroleerd en gereinigd (en soms vervangen). In de handleiding staat hoe vaak dit is en hoe het moet gebeuren. Airco-expert Eddy Jansen legt tegenover VT Wonen uit dat een verstopt aanzuig-/retourfilter bijna altijd de oorzaak is van een lekkende airco. Er kan dan geen lucht over de verdamper gaan en die vriest dan in. Daardoor komt het vocht niet in, maar naast de inwendige lekbak terecht. Ziet u tijdens het controleren dat de filters inderdaad gereinigd moeten worden, doe dit dan zelf of laat het eventueel door een servicebedrijf doen.

2. Probleem met de afvoer van de airco

Als de filters het probleem niet veroorzaken, is het goed om te controleren of de afvoer op de juiste manier is aangesloten en niet verstopt is. Blijkt het uiteinde van de afvoer vies te zijn, maak die dan schoon. Wanneer de aansluitingen niet goed zijn vastgedraaid, kunnen ze ook water lekken. Er mogen ook geen knikken of verbuigingen in zitten, anders kan het vocht niet goed worden afgevoerd. Zorg ervoor dat de afvoerslang naar beneden gericht is, zodat er geen water terugstroomt.

koel
Lees ook: Het huis koel houden zonder airco, zo doet u dat

3. Kapotte of verroeste afvoerbak

De afvoerbak kan beschadigd of verroest zijn. Deze bak vangt het water op uit de verdamper en als hij beschadigd is, dan kan hij geen water vasthouden en gaan lekken.

4. Volle condensbak

De condensbak kan vol raken. Bekijk in de handleiding of en zo ja hoe vaak die geleegd moet worden. Een overvolle condensbak kan lekkage veroorzaken. Houd de bak tevens schoon, om verstoppingen te voorkomen.

5. Te weinig koudemiddel in de airco

Na verloop van tijd kan het koudemiddel opraken. Wanneer dit het geval is, kan uw airco niet goed meer functioneren en gaan lekken. Het is niet toegestaan om dit middel zelf aan te vullen. Dit moet door een specialist gebeuren.

(Bron: VT Wonen, Feenstra, Beko, Airco Gids. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie