Agapanthus praecox

Afrikaanse lelie: Agapanthus praecox

Eigenlijk is de bladhoudende Agapanthus praecox, ook wel liefdesbloem of Kaapse lelie genoemd, slechts een parttime kamerplant. De zomers brengt hij het liefst buiten in het zonnetje door en de winters in een onverwarmde kamer in huis of een vorstvrije schuur of garage.

Standplaats

In de lente en zomer prefereert de Agapanthus een lekker zonnig plekje op het terras of balkon. Aangezien hij niet geheel winterhard is, moet u de plant vorstvrij overwinteren. Bijvoorbeeld in een onverwarmde kamer in huis of in een vorstvrije schuur of garage met een temperatuur van maximaal 8 graden. Het moet er in elk geval ook voldoende licht zijn. Vanaf april kan de plant naar buiten, zo lang er niet te strenge vorst verwacht wordt. Bescherm de plant anders of haal hem tijdelijk of ’s nachts weer naar binnen.

Water geven

Als de groei in de plant zit, in de lente en zomer, is de waterbehoefte vrij groot. Geef dan regelmatig water en zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Het water moet wel weg kunnen uit de pot, zodat uw Agapanthus niet in een laag water komt te staan, want hij houdt niet ‘van natte voeten’.

In het najaar kunt u de watergift afbouwen en tijdens de wintermaanden is slechts 1 keer water geven per maand nodig. Mits de plant op een koele plek staat.

Tijdens het voorjaar en zomer elke 3 weken plantenvoeding geven bij het gieten. Een voedingsmiddel met kalium komt de bloei ten goede.

Bloei

Er zijn wit bloeiende Agapanthussen en met paars- of blauwtinten. De bloemen verschijnen tussen eind juni en begin augustus en de bloei houdt enkele weken achtereen aan. Als de bloemen zijn uitgebloeid worden fraaie zaden gevormd. Dat kost de plant wel wat energie, dus als u geen zaden wilt nemen, kunt u ze het beste uit de plant knippen.

 

Verpotten

Des te minder u verpot, des te groter wordt de plant en de bloei. Aangezien hij wel een voedzame grond nodig heeft en anders wellicht wat al te groot wordt voor in huis, kunt u het beste toch elke 3 jaar verpotten en dan desgewenst de plant delen en in aparte potten zetten. Vaker verpotten kan ervoor zorgen dat de bloei teleurstelt.

Snoeien

De Agapanthus hoeft niet gesnoeid te worden. Na de bloei hoeft u uiteindelijk alleen de uitgebloeide stengels uit de plant te knippen. Ook lelijk geworden blad kunt u uit de plant knippen.

Bladverliezende Agapanthus

Naast de bladhoudende Agapanthus is er ook een bladverliezende variant, de Agapanthus africanus die tegen milde vorst kan ’s winters en daarom in de tuin aangeplant kan worden. Deze planten zijn voorzien van wat korter en breder blad.

Geef een reactie