aardorchidee

Aardorchidee: Ludisia discolor

De aardorchidee, ook wel juweelorchidee genoemd, (Ludisia discolor) is een sterke kamerplant, die elk najaar/winter opnieuw tot bloei komt, met prachtige witte bloempjes. Naast zijn mooie bloemen heeft deze orchidee in tegenstelling tot veel andere orchideeën ook erg mooi getekend blad, zodat hij jaarrond een aanwinst voor in huis is.

Standplaats

Geef de aardorchidee een lichte plek, zonder direct zonlicht. Teveel zonlicht zorgt ervoor dat de bladeren verbleken. Hij gedijt goed op warme plekken (kamertemperatuur) en staat graag uit de tocht. ’s Nachts mag de temperatuur licht dalen, maar overdag staat hij graag bij minstens 18 graden.

Water geven

Zijn waterbehoefte is niet zo groot. Houd de grond tussen de gietbeurten steeds net vochtig. Er mag zeker geen water in de pot blijven staan.

Geef tijdens de lente en zomer eens per maand plantenvoeding voor kamerplanten of orchideeën tijdens het gieten.

Sproei al de luchtvochtigheid in huis erg laag is liefst meerdere keren per week.

Bloei

De aardorchidee bloeit elk najaar/winter met witte bloemtrosjes op hoge stelen. De bloei houdt ongeveer 2 maanden aan. Knip de bloemstelen nadat ze zijn uitgebloeid uit de plant. Het jaar erop zal de plant dan opnieuw tot bloei komen.

aardorchidee

Verpotten

Veel van de orchideeën die in tuincentra verkocht worden groeien in de natuur in bomen, als epifyt. De aardorchidee groeit zoals de naam al zegt gewoon in de bodem. Toch houdt ook de aardorchidee van een luchtig grondmengsel. U kunt dit zelf maken, maar ook grond voor orchideeën gebruiken. Voorzie de aardorchidee elke 2 jaar van een laag nieuwe grond.

Snoeien

Oudere exemplaren worden meestal wat minder mooi. U kunt dan proberen de lelijke delen weg te knippen, maar u kunt ook stekken nemen en daar een nieuwe plant uit opkweken. U kunt de kluit van de plant ook in delen scheuren en de delen apart oppotten.

Geef een antwoord