zonnescherm

Zonnescherm schoonmaken en impregneren, zo doet u dat

Een zonnescherm schermt niet alleen zon af, het krijgt met nog veel meer (weers)invloeden te maken. Dan kunnen er ontsierende vlekken of een groene aanslag op ontstaan. Door het scherm jaarlijks schoon te maken houdt u het fris en gaat het langer mee.

Het beste moment voor het schoonmaken

U kunt het zonnescherm aan het einde van het seizoen schoonmaken, maar ook in de winter kan het scherm, zelfs als het opgerold is nog vies worden. De lente is er daarom ook een ideale tijd voor. Kies een dag uit dat er geen regen voorspeld is, maar ook niet te felle zon. Het scherm moet na het schoonmaken voldoende tijd krijgen om te drogen en regen is dan niet gewenst. Om droogvlekken te voorkomen is het daarnaast beter als de zon niet op zijn sterkst is.

Het schoonmaken van het zonnescherm

Soms is het mogelijk het doek makkelijk los te maken, u kunt het dan eraf halen en zo schoonmaken. Is dat niet mogelijk gebruik dan een (stevige) ladder. Maak als het scherm nog is opgerold eerst de behuizing schoon waar het in zit. Rol het scherm daarna uit en verwijder zowel aan de onder- als bovenzijde al het grove en losliggende vuil en eventuele spinnenwebben. Door op het doek te kloppen of er een zachte borstel voor te gebruiken. Maak het scherm vervolgens met de zachte borstel of een spons nat met lauwwarm water. Zorg dat u het gehele scherm ermee behandelt. Zo verwijdert u ook onzichtbaar vuil en treedt er geen verkleuring op. Gebruik er geen harde borstel of hogedrukspuit voor, om beschadigen te voorkomen.

Is het scherm erg smerig, gebruik dan ook groene zeep of een speciale reiniger voor zonneschermen. Geeft het water en het eventuele reinigingsmiddel even de tijd om in te trekken en spoel het scherm dan schoon met een tuinslang als u die heeft. Anders kunt u er ook emmers koud water voor gebruiken. U spoelt zo al het vuil en eventueel sop weg. Laat tenslotte, zoals hierboven beschreven het scherm goed drogen voor u het oprolt.

Tuinmeubilair
Lees ook: Tuinmeubilair winterklaar maken doet u zo

Zo wordt het zonnescherm minder snel vies

Regenbuien, (fijn)stof, zand, vogelpoep en takjes of bladeren van bomen, het zorgt er allemaal voor dat het zonnescherm vies wordt. Rol het scherm daarom altijd op als het niet echt nodig is tegen zonnestralen en zeker ook bij stevige wind of regen. Is het scherm al natgeregend, rol het dan liever pas op wanneer het weer is opgedroogd. Anders kan het gaan schimmelen. Door het scherm dicht onder een dakgoot op te hangen wordt het ook enigszins tegen weersinvloeden beschermd als het opgerold is.

Impregneren

Vaak is een zonnescherm geïmpregneerd, om het tegen de ergste invloeden van onder andere vogelpoep te beschermen. Is dat niet het geval of neemt de werking ervan na enkele jaren of schoonmaakbeurten af, dan kunt u het (opnieuw) impregneren. Daar zijn speciale impregneermiddelen voor verkrijgbaar. Controleer of uw soort doek daarvoor geschikt is of probeer het eerst uit op een klein stukje aan de bovenkant.

(Bron: Margriet, HG, Interpolis. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (10)

  Pjeer says:

  Ik maak mijn Zonnescherm al jaren schoon met een bus Schimmelreiniger uit de Action kost maar €2.79 i.p.v. het dure HG merk van bijna €10.00, zelfs de weerplekken en de groene aanslag verdwijnen als sneeuw voor de zon, mijn zonnescherm is met gele en witte gekleurde banen, en ze blijven prachtig van kleur, en ook nog eens vlekkeloos schoon, mijn Dochter is ook heel enthousiast, die heeft een zonnescherm met donker blauwe en witte banen, en je gaat het alleen maar inspuiten, en laat je het scherm een nachtje naar beneden zakken, en niet omhoog trekken, want dan trekt nachts de vochtige lucht er in, en hoef je er verder niks aan te doen, helemaal geen geboen en geborstel, je ziet het vuil zo wegtrekken, het is een groot succes!! iedereen die ik tegenkom vertel ik dit verhaal, omdat het met weinig werk toch een goed resultaat geeft

  Muisje6 says:

  En met die bus schimmelreiniger van de Action, spuit u dat puur erop, of verdund met water?

   Pjeer says:

   dat spuit ik er puur op, ik koop altijd een paar bussen, want de bussen zijn niet zo groot, maar het resultaat is geweldig!! wij doen het altijd 1 keer per jaar, en je ziet het zienderogen schoon worden, het vuil trekt gewoon weg, zonder geboend en geschrobd te hebben, dat wil toch iedereen, weinig werk en een schoon zonnescherm, het doek verbleekt ook niet, we hebben ons zonnescherm al 12 jaar, en ziet er nog uit als nieuw, iedereen is ook altijd verbaast dat ik mijn scherm zo mooi schoon houd, want ik zie ook wel zonneschermen onderweg die er niet uitzien zo vies!! en dan jeuken mijn handen om daar wat aan te doen

  Muisje6 says:

  Hartelijk dank Pjeer, we gaan het uitproberen!!

   Pjeer says:

   Muisje6 heb je het al uitgeprobeerd, ben er wel nieuwsgierig naar.

   Muisje6 says:

   Ik had de schimmelreiniger gekocht, maar het zat in flessen (washcat) van de action, ik kon geen bussen vinden, dus heb het uiteindelijk weer terug gebracht.

   Pjeer says:

   Jammer dat je de schimmelreiniger weer terug hebt gebracht, want het helpt wel degelijk, ik reageer wel heel laat want dit was al in April dat we dit op geschreven hebben, toevallig dacht ik laat me het nog een keer opzoeken, want ik toen gezegd heb ,omdat ik vandaag het zonnescherm weer heb schoon gemaakt. maar de schimmelreiniger zit niet in een bus maar in een donker grijze spuitflacon, heb zelf deze week nog 3 gehaald. er stonden genoeg in de schappen, vraag het desnoods aan het personeel.

  Merel Olij says:

  Hoe moet je hem reiningen op een klein balkonnetje ( postzegelformaat)
  Je zonnescherm

  cagli says:

  Spuit u dit dan aan de onderkant tegen het doek?

  Pjeer says:

  Meestal de bovenkant en ook wel de binnenkant, in het programma op RTL4 middags om 5 uur lieten ze ook zien hoe je het zonnescherm kan schoonmaken, wat een gedoe ,met zo’n emmertje sop en zo’n zachte zwabber op een stok kun je toch geen kracht zetten, heb haar ook al eens een berichtje gestuurd, maar ze wil er niet aan dat ik dit vertel, ze schreef er zit een Bleekmiddel in en dat ga ik niet adviseren, ik heb een foto gestuurd van voor en na de behandeling, maar kon haar niet overtuigen, mijn kleuren verbleken totaal niet, nou laat haar maar met die zachte zwabber aan de gang gaan, en dan ook nog met de tuinslang, wat lang gaat duren en niet het effect geeft wat ik al jaren doe, die van mij word elke keer super schoon en kost me weinig tijd!! en dat wil toch iedereen!!