wonen

70-plusser neemt vaak (te) laat maatregelen om zelfstandig te blijven wonen

Zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Veel mensen willen dat, maar weinigen handelen er ook naar. Uit onderzoek van de stichting Zilver Wonen blijkt dat driekwart van de 70-plussers nog geen acties ondernomen heeft om zo lang mogelijk thuis blijven wonen mogelijk te maken.

Te vroeg

Veel 70-plussers vinden het te vroeg om over aanpassingen in huis na te denken, als zij zich nog goed voelen. Zij winnen dan ook nauwelijks informatie in naar de mogelijkheden. Pas als de gezondheid achteruit gaat komen zij in actie en dan is het meestal te laat. Aan het onderzoek van de stichting hebben 5258 ouderen meegedaan, met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar. De stichting is in 2015 opgericht “om ouderen bewust te maken van hun woonsituatie en van de noodzaak om vooruit te kijken.”

Grote problemen

Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten verwacht Zilver Wonen over 5 tot 8 jaar grote problemen. “Er is namelijk een groot tekort aan seniorenwoningen, ongeveer 60.000, en het merendeel van de senioren woont in een niet-aangepaste woning”, zegt voorzitter Coen Staal. Het is daarom belangrijk dat ouderen nu al nadenken over verbeteringen en aanpassingen in huis. Helemaal gezien het feit dat uit het onderzoek naar voren komt dat 64 procent van de alleenstaande ouderen niet in een toekomstbestendige woning woont. Voor samenwonenden is dat 55 procent. Staal: “Deze laatste groep heeft het dus beter voor elkaar, terwijl alleenstaande ouderen toch al kwetsbaarder zijn.”

Aangepast toilet en inloopdouche

24 procent van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan al wel maatregelen te hebben genomen. De meesten beginnen met het beter toegankelijk maken van het toilet. Verder staan aanpassingen in de badkamer, zoals steunbeugels en het minder glad maken van de vloer op het programma. Ook vervangen steeds meer ouderen het bad door een inloopdouche.

Lees ook: huis van de toekomst voor ouderen

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reacties (2)

    wilrianne says:

    Er zijn simpele oplossingen om langer thuis te kunnen blijven wonen. Bijv .Easysteppers: Stevige tussentreden voor uw eigen trap waardoor u met halve treden, veilig de trap op en af kunt lopen. U heeft minder kracht nodig en uw gewrichten worden minder belast.
    Een veilig en gezond alternatief voor trapliften.

    Hanneman says:

    Helder. We worden geacht te gaan investeren, aanschaffen en uitgeven aan wat vast veel mensen zullen willen maar ook zeer velen wel zullen moeten. Het te kort aan veilige, aangepaste huisvesting ontstaat niet door het te laat in actie komen of te weinig willen/kunnen betalen voor voorzieningen door ouderen. Kabinetsbeleid, of zo u wilt de VVD zet in op de marktwerking. Ze sluit de deuren van voorzieningen en doet niets aan nieuwbouw, men dient het allemaal maar uit te zoeken. Geen geld? Pech!