Veiligheid boven privacy

Ouderen zijn bereid iets van hun privacy in te leveren als zij zich daardoor veiliger voelen. Zij voelen zich in 2016 veiliger in hun woonomgeving dan in voorgaande jaren. Dat is de conclusie uit het derde veiligheidsonderzoek van Unie KBO.

Langer zelfstandig wonen

Videocamera’s bij de voordeur, alarmsystemen die aangesloten zijn bij een meldkamer, bewegingsmelders en speciale verlichting, het zijn allemaal technische ontwikkelingen waar ouderen steeds vaker gebruik van maken. 4 op de 10 ouderen heeft een van deze middelen ingezet om het veiligheidsgevoel te vergroten. Directeur van de KBO Manon Vanderkaa: “Ouderen leveren graag een stukje van hun privacy in als zij daardoor langer zelfstandig thuis kunnen wonen en veiliger wonen.”

40% senioren gebruikt WhatsApp

In steeds meer wijken verenigen bewoners zich in WhatsApp-buurtgroepen. De omgeving in de buurt wordt aantoonbaar veiliger door het gebruik van deze groepen. Ook senioren doen er actief aan mee, 40 procent van de senioren maakt gebruik van de WhatsApp-buurtgroepen om hun gevoel van veiligheid te vergroten.

Veiligheid blijft mensenwerk

Uit het onderzoek blijkt ook dat ouderen actief en bewust zijn als het gaat om veiligheid. Ze sluiten thuis alles af en zijn alert op vreemde zaken als de buren op vakantie gaan. Hun gevoel van veiligheid kwalificeren de ouderen met een ruime 8. Dat cijfer daalt ligt als het gaat om in het donker naar buiten gaan. 7 op de 10 ouderen voelt zich ook op de dag weleens onveilig als ze de deur uitgaan. Dat komt door hangjongeren, als het heel stil is op straat of de angst dat er zomaar ineens iets kan gebeuren.

Angst voor terrorisme

Het nieuws over terroristische aanslagen en de internationale ontwikkelingen hebben ook invloed op het algehele veiligheidsgevoel. Een enkele oudere geeft aan niet meer naar bijeenkomsten te gaan waar veel mensen aanwezig zijn. Ze zijn door alle ontwikkelingen ook alerter op straat en in de bus. Terrorisme baart bij 38% van de ouderen de meeste zorgen. Gevolgd door de steeds grotere kloof tussen arm en rijk, criminaliteit en het milieu.

(Bron: Unie KBO)

Geef een antwoord