hanging baskets

11 mooie, bloeiende planten voor in een hanging basket

Om nog meer van bloeiende planten te genieten in de tuin en op het balkon, kunt u een hanging basket toevoegen. We vertellen welke planten daar zoal geschikt voor zijn. U kunt ze per stuk in een hangmand zetten of met elkaar combineren voor een extra uitbundig effect.

Australisch madeliefje (Brachyscome)

Het Australisch madeliefje, is duidelijk afkomstig uit de asterfamilie. Het sierlijke plantje, met bloemtinten die variëren van roze tot allerlei paarstinten, heeft wel wat weg van asters. Maar ook van het madeliefje, vandaar ook zijn Nederlandse naam. Het is een redelijk compact blijvend plantje, dat mooi bossig uitgroeit en voorzien van sierlijk, gevederd blad. Hij heeft niet zoveel water nodig en droogt dus ook niet te snel uit in een hanging basket. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen, om doorbloeien te stimuleren. In onderstaande hangmand is hij gecombineerd met rode en oranje bloeiers.

hanging baskets

Begonia

Er zijn heel veel soorten begonia’s, waarvan er verschillende geschikt zijn om in een hanging basket te plaatsen. Een groep knolbegonia’s bij elkaar geeft bijvoorbeeld een prachtig gezicht. Maar ook de begonia’s die als eenjarige perkplanten verkocht worden, staan prachtig met een groepje bij elkaar. Al dan niet gecombineerd met andere soorten planten. Begonia’s bloeien uitbundig en langdurig en zijn gemakkelijk te verzorgen.

begoniaBellenplant (Fuchsia)

Fuchsia’s zijn er in heel veel verschillende soorten, met bloemen in vele tinten. Zowel enkelbloemig als gevuld. Zijn Nederlandse naam, bellenplant, doet hij eer aan, want elk nieuw knopje ziet er in 1e instantie uit als een bel. Als u de plant voldoende water geeft en hij niet de hele dag in de volle zon staat, heeft u er de hele zomer veel plezier van. Helemaal als u regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijdert. Dit voorkomt dat hij besjes vormt. Zodat hij zijn energie steekt in het vormen van nieuwe bloemen, in plaats van vruchten.

hanging baskets

Geranium (Pelargonium)

Geraniums zijn hele dankbare planten voor in een hanging basket. In het bloeiseizoen nemen ze enorm in omvang toe en ze kunnen maanden achtereen uitbundig bloeien. U kunt ervoor kiezen om 1 soort geranium in de hangmand te doen, maar ook verschillende soorten combineren. Hanggeraniums vormen op zichzelf al een waar spektakel, maar kunnen ook worden gecombineerd met Franse geraniums en staande geraniums.

hanggeraniumsKlokjesbloem (Campanula)

Een bloeiende klokjesbloem geeft een wolk van paarse bloemen in een hanging basket. Maar ze zijn er ook in het wit en lila, dus u heeft nog wat meer keuze. Ook kunt u kiezen voor lage, middelhoge en hoge Campanula’s. Ze bloeien lang en rijk en doen dat zowel op een zonovergoten plek als een hangplaats in de schaduw. De kruipende soort (Campanula addenda) is vooral geschikt om lange bloemstengels te vormen in een hangmand.

hanging basket

Kruipende zinnia of huzarenknoop (Sanvitalia)

Kruipende zinnia heeft gele bloempjes, wat goed werkt voor de afwisseling. Hij brengt zo het zonnetje in een hanging basket. De individuele bloempjes hebben wel wat weg van zonnebloemen. Ze houden dan ook van een zonnig plekje en bloeien dan de hele zomer lang. Geef ze daarvoor wel regelmatig water.

Sanvitalia

Lobelia

De Lobelia is vaak zó rijkbloeiend, dat de plant zelf nauwelijks meer te zien is. Met zijn prachtige paarstinten, laat hij zich mooi combineren met planten in andere kleuren. Dat kan zowel aanvullend als contrasterend zijn. Maar hij is er zelf ook in het roze en wit, zodat u ze eventueel ook met elkaar kunt combineren. Zorg dat de grond altijd licht vochtig blijft en hij zal blijven doorbloeien. In 1e instantie koopt u Lobelia vaak als klein perkplantje, maar zijn stengels groeien vanzelf en gaan dan over de mand heen hangen. Mooi te combineren met bijvoorbeeld Fuchsia en anjer, zoals hieronder.

Lobelia

Mandevilla

De Mandevilla (ook wel Dipladenia of Sundevilla genoemd) is een persoonlijke favoriet van de redactie van MAX Vandaag. De plant is op vele manieren toepasbaar en doet het tijdens de zomer zowel goed in de volle grond als in (hangende) bakken. De plant heeft prachtig, dik, donkergroen blad en grote, opvallende bloemen in knalkleuren. Hoeveel het ook regent, hij blijft uitbundig bloeien en hij houdt daar pas mee op na de 1e nachtvorsten. Uitgebloeide bloemen hoeft u niet te verwijderen, want hij laat ze zelf vallen, wat hem naast mooi ook onderhoudsvriendelijk maakt.

hanging basket

Mini Petunia Calibrachoa

Calibrachoa wordt in het Nederlands mini-Petunia genoemd (al behoort hij tot een ander plantengeslacht) en is ook wel bekend onder de naam Million Bells. De planten zijn overdekt met bloemen en hebben als grote voordeel dat ze goed bestand zijn tegen regen. Ook hebben ze minder water nodig dan petunia’s, wat ze ideale planten voor een hanging basket maken.

Calibrachoa

Petunia

De Petunia is een echte klassieker voor de hanging basket. Zijn bloemtakken groeien tijdens de zomer tot indrukwekkende proporties en zijn compleet bedekt met bloemen. In zoveel kleuren, dat er voor ieder wat wils is. Wel is het zaak de uitgebloeide bloemen uit de plant te blijven halen, om doorbloeien te stimuleren. Dit kan een plakkerig klusje zijn, aangezien de stengels kleverig aanvoelen. Bij aanhoudende regen stelt de bloei weleens teleur, al zijn de planten er tegenwoordig wel beter tegen bestand dan voorheen.

PetuniaIJzerhard (Verbena hybrida)

Verbena hybrida heeft lieflijke bloempjes en is in veel verschillende kleuren te krijgen. In een hanging basket is hij goed te combineren met andere planten. Hij kan prima in de volle zon geplaatst worden, als hij dan maar tijdig water krijgt. Hij is er zowel in een opgaande bloeivorm, als een hangende bloeivorm. Als u de uitgebloeide bloemen regelmatig uit de plant knipt, blijft hij dankbaar doorbloeien.

hanging basket

Groen voor in een hanging basket

De bloeidende planten kunt u in een hanging basket voor nog meer variatie afwisselen met groene of bonte hangplanten. Daarvoor geschikt zijn onder andere klimop (Hedera), Plectranthus en het mooie grijs-zilveren Helichrysum (op de foto).

Helichrysum

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: MijnTuin.org, Tuinadvies, Intratuin, De Tuinen van Appeltern, Tuinseizoen, Mooiwatplantendoen.nl. Foto’s: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (2)

    Erik S. says:

    Ik waardeer het ten zeerste dat er over het algemeen zuiver Nederlands gebruikt wordt op deze website. Waarom nu plotseling voor een hangend mandje ‘hanging basket’ gebruiken? Echt onnodig vind ik.

      MAX Vandaag says:

      Beste Erik S., bedankt voor uw reactie. Het klopt dat wij bij voorkeur Nederlandse termen aanhouden. Deze plantvorm is uit Groot-Brittannië afkomstig en in Nederland ook alom bekend onder deze naam. Vandaar dat we in dit geval wel de Engelse naam aangehouden hebben. Maar wel af en toe afgewisseld met een Nederlandse variant. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag