Geranium balkonplant van het jaar 2016

De geranium heeft zijn oubollige imago helemaal van zich afgeschud. Wordt het plantje lang geassocieerd met ‘achter de geraniums zitten’, nu is de dankbare bloeier bekroond tot de balkonplant van het jaar 2016.

Bekendste plant ooit

In 2015 is de eer aan de fuchsia als balkonplant van het jaar en dit jaar wordt de geranium in het zonnetje gezet. Geranium is misschien wel de bekendste plant ooit. Hij komt al eeuwen voor in alle streken met een gematigd klimaat en gedijt zowel in koele noordelijke zomers als in warme zuidelijke. Bovendien kun je er per jaar drie seizoenen lang van genieten. Er zijn wel 600 soorten en verschillende ervan bloeien al in maart en anderen geven tot diep in het najaar bloemen.

Van bodembedekker tot hanger

De tuinbloeier biedt prachtige bloemen, die felrood of hagelwit kunnen zijn, maar ook felroze, paars, oranje, lila, gestreept of heel diep donkerrood. De keuze in bladeren, kleuren en bloemvorm is enorm. Er zijn geraniums van een meter hoog, maar ook kruipende bodembedekkers die slechts 10 cm hoog worden en hangers die met gemak 30 cm halen. Ze zijn daardoor ontzettend veelzijdig en kunnen geplant worden in de volle grond, in potten, bakken of hangmanden.

Groene vingers niet nodig

De keuze voor de geranium als balkonplant van dit jaar is het werk van een gevarieerde jury. Zij prijzen de veelzijdigheid van de eenjarige zomerbloeier, die geschikt is voor iedereen: met of zonder groene vingers.

Bent u fan van de geranium of heeft u een andere tuinbloeier als favoriet? Laat het hieronder aan ons weten!

(Bron: Mooi wat planten doen en Royal FloraHolland)

Geef een reactie