schouw

10 manieren om de schouw van de open haard of sierhaard te verfraaien

De schouw van een open haard of sierhaard leent zich uitstekend om aan te kleden met bijvoorbeeld planten, kandelaars of een spiegel. We zetten 10 manieren op een rij om de schouw te verfraaien.

Tips vooraf voor het verfraaien van de schouw

Zet de schouw niet te vol, want dat kan al snel rommelig ogen. En varieer met de plekken. Zet de spullen bijvoorbeeld alleen aan de linkerkant, in het midden of op de uiterste hoeken. Gebruik bij voorkleur kleuren die afsteken bij de schouw zelf, aangezien ze anders minder zichtbaar zijn. Buiten de schouw zelf kunt u de aankleding ook doortrekken naar de omgeving voor en naast de schouw. Kies bijvoorbeeld voor een mooi opbergsysteem voor het haardhout, een poef of vaas met droogbloemen. Gebruikt u de haard weinig tot nooit, dan kunt u ook de open haard zelf aankleden.

Planten

1 of meerderde, niet te grote (hang)planten op de schouw geven de haard een frisse en groene aanblik. Goede opties zijn bijvoorbeeld de klimop, cactussen of vetplanten als de Aloë Vera, de pannenkoekplant, mozaïekplant of de bonsai vijg. Zorg er wel voor dat de planten niet in de warme luchtstroom komen te staan, dus schuif ze aan de kant of zet ze tijdelijk ergens anders neer wanneer de haard brandt.

schouw plantenKandelaars en kaarsen

Plaats enkele mooie kaarsen en / of kandelaars. Dat mogen dezelfde soorten zijn of juist heel verschillende, als ze samen maar een geheel vormen. U kunt uit het oogpunt van veiligheid ook voor kaarsen op ledlicht kiezen.

schouw kaarsen

Vazen

Zolang de haard niet aan staat kunt u een vaas met bloemen op de schouw kwijt, maar u kunt er ook voor kiezen om een mooie, lege vaas of vazen op de schouw te plaatsen, die u kunt laten staan.

schouw vazen

Beeldjes

Bent u fan van bijvoorbeeld Egyptische beeldjes of heeft u 1 of meerdere andere soorten kleine beelden, dan kunt u ze op de schouw bij elkaar plaatsen als een mini expositie.

Schilderijen

U kunt een schilderij boven de haard plaatsen of 1 of meer schilderijen op de schouw zelf plaatsen.

schouw schilderijenFotolijstjes

Een verzameling fotolijstjes kan een mooie gelegenheid zijn om uw dierbaren of herinneringen tentoon te stellen.

Spiegeltje, spiegeltje aan de… schouw

Een grote spiegel boven de open haard weerkaatst licht en laat de ruimte groter lijken. Buiten dat een mooie ronde, vierkante of ovale spiegel de ruimte verfraait heeft dat dus nog meer voordelen.

schouw spiegel

Klok

Een klok, zeker 1 van een wat groter formaat, kan een schouw in 1 keer aankleden.

schouw klokSeizoens- of feestversieringen

Met steeds wisselende attributen kunt u met de seizoenen of feestdagen meegaan. Kleed de schouw bijvoorbeeld aan met paasversieringen, herfstbladeren of kerstversieringen.

schouw kerst

Kleur op de schouw

Door de schouw een contrasterende kleur te geven van de rest van de muur, springt die meer in het oog. Maar het kan ook juist heel goed werken de schouw in dezelfde kleur te verven als de rest van de muur.

schouw kleur

Een combinatie van bovenstaande

U kunt er ook voor kiezen verschillende van de bovenstaande ideeën te combineren.

schouw stylen

Als u de haard (vrijwel) niet gebruikt

Als u uw open haard minimaal of zelfs helemaal niet gebruikt kunt u die ook aankleden. Gebruikt u hem nog wel af en toe, dan kunt u het haardhout er netjes in opstapelen. Anders kunt u er bijvoorbeeld een collectie kaarsen of windlichten in plaatsen. Die geven ook meteen weer warmte en licht als ze ontstoken worden.

schouw kaarsjes

Als er voldoende ruimte is, kunt u er 1 of meer planten in kwijt. Zorg er hierbij wel voor dat ze genoeg licht krijgen. Ook kunt u er bijvoorbeeld boeken of stapeltjes tijdschriften in plaatsen. Reinig de haard dan wel eerst. De plek leent zich ook voor de opslag van wijnflessen of soms zelfs het plaatsen van een aquarium.

schouw aquarium

(homedeco, Pinterest, Roomed)

Geef een reactie