Waxinelichtjes invriezen om ze langer te laten branden, werkt dat?

Soms komen we online iets tegen, waarvan we denken: werkt dat echt? In die categorie proberen we het maar al te graag uit, om u van het beste advies te voorzien. Deze keer: branden waxinelichtjes langer als ze bevroren zijn?

Om de sfeer in huis te vergroten, branden we graag kaarsen of waxinelichtjes. Die laatste zijn er in diverse maten, die verschillende brandtijden hebben. Van 4 uur tot 8 of zelfs 10 uur. Hoe fijn zou het zijn als ze dan nóg iets langer kunnen branden?

Bevroren waxinelichtjes branden langer?

Door waxinelichtjes minstens 2 uur in de vriezer te leggen, zouden ze een uur langer moeten branden wordt gezegd. We leggen er 1 die 8 uur hoort te branden een nachtje in de vriezer. De dag erna steken we deze aan, tegelijk met een andere van dezelfde brandtijd die op kamertemperatuur bewaard wordt.

We proberen het uit

Het eerste half uur zien we al meteen een verschil. Bij degene die uit de vriezer komt, smelt de was minder snel. Waar het kaarsje op kamertemperatuur na ruim een half uur al bijna helemaal gesmolten is, is die uit de vriezer net iets over de helft. Een paar uur later zien we dat het bevroren lichtje langzamer brandt.

Waxinelichtjes die 8 uur kunnen branden.

Omdat het te laat wordt die dag, blazen we beide waxinelichtjes uit. De dag erna steken we beiden weer aan. Maar zoals wel vaker bij de lichtjes gebeurt, ze branden helaas niet mooi op. Vlak na elkaar gaan ze uit.

Een persoons steekt een kaars aan.
Lees ook: Zo kunt u veilig kaarsen branden in huis

Poging nummer 2 met waxinelichtjes die korter branden

Omdat we nog niet tevreden zijn, proberen we het later nog een keer. Maar dan nu met kaarsen die zo’n 4 uur blijven branden, zodat ze in 1 keer op kunnen. Zo hopen we beter het verschil te kunnen meten.

Waxinelichtjes die ongeveer 4 uur branden.

Deze waxinelichtjes hebben een minder dikke waslaag, waardoor ze korter branden. We zien al meteen verschil met de kaarsjes die 8 uur horen te branden. Het verschil in smelten is al meteen minder groot. Uiteindelijk gaan de kaarsjes ongeveer 15 minuten na elkaar uit. Dat scheelt dus niet zo heel veel.

Conclusie

We hebben de waxinelichtjes die zo’n 8 uur horen te branden niet volledig op kunnen branden, maar we zagen daarbij wel in het begin dat de was langzamer smelt. Dus dat is zeker een winst. Bij de kaarsjes die maar 4 uur branden zit er eigenlijk weinig verschil, hebben we gezien. Het ligt er dus aan welke waxinelichtjes u in huis heeft.

(Bron: eigen ervaring, Libelle, RTL Nieuws, Oma weet Raad. Hoofdfoto: Shutterstock, foto’s in artikel: eigen foto’s)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Jeanna says:

    Met twee kaarsjes testen, is geen test. Het hadden er minstens 5 + 5 moeten zijn!

    emile293 says:

    Ik ben het eens met Jenna, dit moet je met veel meer lichtjes testen. En met verschillende merken!

    In de herhaling?