Kaapse lelie

Tip 28: de Kaapse lelie: mooi maar riskant

Door de jaarlijkse perioden van droogte kopen we steeds meer planten die hier goed tegen bestand zijn en van oorsprong groeien rondom de Middellandse zee of nog zuidelijker.

Denk dan aan de bananenboom, palmen, eucalyptus en dergelijke. Ze zijn geen koude winters gewend; we nemen dus wel een risico om deze planten in onze tuin te zetten. Als u ze koopt is het verstandig deze in de winter op een vorstvrije plaats te zetten of goed te beschermen tegen vorst of oostenwind. De Afrikaanse of Kaapse lelie (Agapanthus) is bij ons niet winterhard. Behalve de smalbladige; deze kan met een beetje afdekken de winter doorkomen.

Verschillende tinten blauw

Agapanthus heeft mooi blad en prachtige bloemen met verschillende tinten blauw, sommige met witte bloemen. Ze staan graag in de volle zon of lichte schaduw en houden van voldoende water tijdens de groeiperiode. Ze worden vaak in kuipen gezet, maar in de volle grond kan ook prima. Uitgebloeide bloemstelen en dood blad kan men beter verwijderen. Vooral jonge planten de 1e jaren afdekken met blad, stro of dennentakken. Zorg dat in de winter overtollig water weg kan, desnoods wat gaten rondom de plant boren. Het meest verkocht wordt Agapanthus praecox; deze is bijna winterhard, toch wel afdekken!

We voegen elke 2 weken nieuwe tips van Krijn toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 27 2023. Foto: Shutterstock)  

Geef een reactie