haarverf

Is haarverf schadelijk voor het haar?

Over het verven van haar bestaat nog veel onduidelijkheid. Het zou niet goed zijn voor de gezondheid, allergische reacties veroorzaken en het haar beschadigen. Maar onduidelijkheid of niet, het lijkt ons niet te weerhouden het toch te doen. Want jaarlijks spenderen we miljoenen aan haarverf en dat is alleen nog aan haarverf uit de winkel. Maar wat is het effect van haarverf op ons haar? 

Kankerverwekkend

Over haarverf gaan de nodig verhalen rond. Naast allergische reacties en het aantasten van het haar, wordt er nog wel eens gezegd dat er kankerverwekkende stoffen in de producten zitten. Volgens KWF Kankerbestrijding is dit niet aan de orde. Haarverf is één van de meest onderzochte cosmetische producten zegt het fonds. Daarnaast is het door het Europese wetenschappelijke comité voor cosmetica (SCCP) als een veilig product bestempeld. Het internationale agentschap voor kankeronderzoek (IARC) heeft haarverf ook als niet-kankerverwekkend aangemerkt. Hier kan dus geen onduidelijkheid meer over bestaan.

Onherstelbare schade

Maar of het veilig is voor het haar, dat blijft de vraag. Veel haarverf bevat chemische stoffen. De haarschubben aan de buitenkant van ons haar zijn normaal gesproken gesloten. Haarverf zet deze schubben open. Zeker verf waar waterstofperoxide in zit. Bij regelmatig gebruik kan het haar dof en droog worden en uiteindelijk zelfs dunner. “Het haar kan afbreken en minder hard groeien”, aldus Dylan Kok tricholoog bij de Haarkliniek Rotterdam die verbonden is aan de afdeling dermatologie van het Erasmus MC. Kok is tricholoog, een dermatoloog maar dan gespecialiseerd in haarziekten en -afwijkingen. Kok vertelt aan NU.nl dat haarverf haarcellen die net onder de hoofdhuid liggen beschadigt waardoor er minder gezonde haren uit groeien. Die schade is onherstelbaar.

Haarverf met minder chemische stoffen

Naast het beschadigen van het haar, kan haarverf ook een allergische reactie geven op de (hoofd)huid. In haarverf zitten chemische stoffen en iedereen reageert daar anders op. Wie allergisch is ontdekt dat vrijwel direct. Het is erg belangrijk voor wie thuis verft, om er te allen tijde voor te zorgen dat de vloeistof niet met de (hoofd)huid en ogen in contact komt. Dat is bij het verven van de uitgroei niet altijd even makkelijk, want dat raakt hoe dan ook de hoofdhuid. Bent u gevoelig voor haar kleuring, ga dan naar de kapper. Kappers gebruiken tegenwoordig vriendelijkere producten. Daarnaast kunnen zij er voor zorgen dat de verf zo min mogelijk met de (hoofd) huid in contact komt en ze spoelen de chemische stoffen goed uit het haar. Dat is iets wat bij thuiskleuren er gemakkelijk bij inschiet.

Wees zuinig op uw haar

Gelukkig is er ook goed nieuws, want er zijn steeds haarvriendelijker producten te koop. Er zijn verfsoorten die minder dan 5 procent waterstofdioxide en ammoniak bevatten. En er zijn ook steeds meer producten te krijgen die op basis van natuurlijke ingrediënten of zelfs vegan zijn. Kok vertelt dat het natuurlijk heel goed te begrijpen is dat mensen hun haar willen kleuren, maar vind ook dat dit niet ten kosten van het haar moet gaan. “Laat u bij de kapper en in de winkel goed adviseren over de producten die u koopt. Zorg daarnaast dat u geen chemische verzorgingsproducten voor uw haar gebruikt. Dan blijft de schade beperkt. Maar niet verven is het beste voor je haar”, aldus Kok.

(Bron: NU.nl/diverse andere bronnen)

Geef een reactie

Reacties (2)

    MieKe0608 says:

    Wat een onzin is dit zeg. Behalve de blondeerverf bestaat haarkleuring uit natuurlijke bestanddelen. Zo is henna er een van. Bovendien wordt er een naspoeling in de verpakking gestopt om het uitdrogen tegen te gaan. Dat doet de kapper ook. Ik heb nog niet zo lang geleden mij haar laten permanenten. Dat is hetzelfde proces als bij haarverven. Daar krijgt het haar een naspoeling om uitdroging, afbreken en pluizen tegen te gaan. Er zijn bovendien speciale haarproducten als shampoo, conditioner eneen haarmasker verkrijgbaar om het eerst genoemde te behandelen. Kankerverwekkend is het absoluut niet want het komt heus niet het lichaam binnen. Maag goed haarkleuren doe je tenslotte niet elke week.

    oosterwijck says:

    Met name vrouwen, dienen zichzelf dagelijks gif toe, om maar aantrekkelijker te zijn. En zeg er niets van, ze reageren als een tijger. Het is onbegrijpelijk dat deze wezens, hun eigen ziekteverwekkers zo hardnekkig ontkennen. In alle schoonheidsmiddelen, barst het van de schadelijke stoffen, die uiteindelijk kanker veroorzaken. Neem de borstprotheses en lippenvullers als voorbeeld, iedereen heeft kunnen zien, wat er met je gezondheid gebeurd en niet alleen je gezondheid, maar ook je uiterlijk mismaken. En toch staan jonge meiden van amper 18 jaar jong, in de rij om zich te laten misvormen en uiteindelijk ziek te laten maken. Met als reden: aantrekkelijker worden. Ik wil alle vrouwen overtuigen, dat ik helemaal afknap op plastieke tieten en plastieke lippen. Ook afgeknipte schaamlippen kunnen mij niet bekoren. … Gelukkig heb ik een vrouw, die nooit make-up gebruikt. En heel soms een geurtje. Helaas kunnen ze nooit helemaal tot inzicht komen. Met een vrouw en met een fiets, is het altijd iets.