ongebruikte medicijnen

Zo kunt u ongebruikte medicijnen het beste weggooien en zo belangrijk is dat

Medicijnen die over de datum zijn, of die u om welke reden niet meer gebruikt, kunt u niet zomaar weggooien. Het is belangrijk dat ze op de juiste manier worden verwerkt, zodat er geen resten in het milieu terecht komen. Dit kunt u het beste met uw ongebruikte medicijnen doen.

Medicijnresten in water

In de bijsluiter staat het aangegeven wanneer een medicijn niet mag worden doorgespoeld, maar dat wordt niet altijd even goed gelezen of opgevolgd. Door ongebruikte medicijnen niet op de juiste manier weg te gooien, kunnen ze echter voor problemen zorgen. Een deel wordt sowieso al uitgeplast, maar ongebruikte medicijnen worden daarnaast zeer regelmatig door de wc of gootsteen gespoeld. En dat is schadelijk, want hierdoor komen ze in het water terecht. Niet alleen in oppervlaktewater, maar ook in het grondwater. Rioolwaterzuiveringen kunnen maar een deel van de resten verwijderen. Voor het drinkwater is er geen gevaar, want dat wordt ook nog op een andere manier gereinigd, maar het kost wel steeds meer moeite en geld om het water schoon en gezond te houden.

Waterleven verstoord

Medicijnresten die in oppervlaktewater, zoals meren en rivieren, terecht komen, komen daarmee ook bij het dierenleven. Jaarlijks gaat het om 190 ton medicijnresten. Januari 2023 is in het nieuws dat er hoge concentraties kalmeringsmiddelen en antidepressiva zijn aangetroffen in oppervlaktewater. Uit onderzoek van onder andere de Universiteit Maastricht (UM) en het RIVM is gebleken dat het waterleven daarvan danig van slag raakt. Tijdens eerder onderzoek van het RIVM in 2020 is aangetoond dat ook pijnstillers, antibiotica en bloeddrukverlagers het waterleven verstoren. Dit uit zich in hormoonverstoring en gedragsveranderingen.

Heeft u een medicijn niet langer meer nodig, lever het dan in. Dat kan op 2 manieren:

Bij de apotheek

U kunt uw ongebruikte medicijnen bij de apotheek inleveren. De apotheek heeft daar de volgende richtlijnen voor:

 • Van doosjes moet u alleen de strips inleveren. De kartonnen doosjes zelf kunnen bij het oud papier. Haal daar vanwege de privacygevoelige informatie die erop staat, wel de etiketten vanaf.
 • Flesjes en tubes: haal ook hierbij vanwege de privacy de etiketten eraf.
 • Gebruikte naalden moeten in een naaldencontainer worden ingeleverd. Zo’n container kunt u vaak gratis krijgen bij uw apotheek.

Klein chemisch afval

U kunt er ook voor kiezen uw ongebruikte medicijnen naar een plek voor klein chemisch afval (kca) te brengen. Zoals het milieuplein of de milieustraat in uw gemeente.

medicijnen namen
Lees ook: Hoe zit het? Waarom hebben medicijnen zulke lastige namen?

Kunnen ongebruikte medicijnen niet hergebruikt worden?

Apotheken nemen op het moment van schrijven geen medicijnen terug om te hergebruiken. Dit omdat de apotheker niet kan garanderen dat het medicijn op de juiste manier bewaard is. Daardoor is het niet zeker of het nog veilig te gebruiken is door een volgende gebruiker. Er wordt onderzoek gedaan hoe er in de toekomst wel medicijnen te hergebruiken zijn. Het Radboudumc doet samen met 4 ziekenhuizen een proef om te kijken of medicijnen aan een andere patiënt gegeven kunnen worden. Bij een 1e proef is al voor 600.00 euro aan medicijnkosten bespaard.

(Bron: Rijksoverheid, Apotheek.nl, Nu.nl, Trouw, ANP. Foto:  Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

  Michiel Doorn says:

  Wij verzochten patiënten altijd om hun overbodige (rest) medicatie op de praktijk af te geven. Er werd een selectie gemaakt van herbruikbare medicatie (stripverpakkingen) en verlopen of onbruikbare medicatie. Deze werden afgevoerd naar apotheek. Stickers En doosjes verwijderen ivm privacy.
  Veel medicatie ( denk aan antibiotica , bloeddrukverlagend, antidiabetica etc) konden op deze manier ingezet worden als startmedicatie bij andere patiënten….

  Hans47 says:

  Het is vaak heel vervelend dat je bij een afval inlever adres eerst weet niet hoelang in de rij moet staan (en vaak met draaiende motor) voor dat je het in de desbetreffende container kunt gooien, verder moet je bij apotheken en brengpunten moet je binnen de openingstijden inleveren en ja dat is soms(vaak) lastig. Waarom staan er bij apotheken geen tonnen waar je het 24 uur per dag in kunt gooien of een felrode medicijn bak naast de de huidige afval containers voor de medicijnen? het doorspoelem of gewoon bij het afval gooie zal denk ik sterk afnemen als het inleveren klantvriendelijker gaat worden!

   Brian Koot says:

   Ongebruikte medicijnen kunnen het makkelijkste en het beste uit de verpakkingen gehaald worden en ingeleverd worden bij de apotheek. Dat kost totaal geen extra moeite want dat kan gedaan worden als je nieuwe medicijnen op gaat halen of als deze door de apotheek thuis gebracht worden. Dan sta je niet in de rij vanwege het inleveren maar hooguit voor het ophalen van nieuwe medicijnen. Bovendien is de controle goed. Bij openbare onbemande inleverpunten is er totaal geen controle op wat ingeleverd wordt. Overigens worden er héél veel medicijnen/supplementen bij drogisterijen e.d. gekocht. Waarschijnlijk zijn daar ook inleverpunten.

   Len123 says:

   Nooit van een zaterdag opening van de apotheek gehoord??
   Bij ons is die op zaterdag sowieso tot 12.00 uur open en door de weeks zijn ze open vanaf 08.00 tot 18.00 uur
   dus er zal best wel een tijd zijn waarbij u, als hardwerkende burger, neem ik aan, uw medicijnen kunt inleveren bij de apotheek.

  Riny6 says:

  Mijn buurman had las ogen omdat hij tijdens het lassen in de vlamboog had gekeken. Hele nacht niet geslapen omdat zijn ogen aanvoelden of ze vol zand zaten. Toen ik s’morgens op bezoek kwam lag ie op de bank, met rode ogen. Ik heb een tubetje zalf gehaald,dat ik ook ooit voor las ogen moest hebben. In zijn ogen gedaan en een half uur later een blije buurman, ook al was de zalf 15 jaar oud. JE MOET NIET ALLES GELOVEN EN GEWOON UITPROBEREN MET OUDE MEDICIJNEN