Combinatie-zelftest

Ziek door corona, griep of RS? Combinatie-zelftest toont het aan

Griep en corona hebben deels dezelfde symptomen en ook het RS-virus zorgt voor infecties aan de luchtwegen. Voor COVID-19 wordt in Nederland veelvuldig gebruik gemaakt van zelftesten. Minder populair (of bekend) is de combinatie-zelftest. Die toont aan of de klachten worden veroorzaakt door corona, griep (influenza A en B) of het RS-virus.

Geen vraag naar combinatie-zelftest

In Nederland is de combinatie-zelftest nog niet gewild. Bij navraag door RTL Nieuws blijkt dat grote apothekersgroothandels nog geen combitesten leveren aan apotheken. Een woordvoerder van groothandel Brocacef zegt daarover tegen RTL Nieuws dat er gewoon nog geen vraag naar is. Maar komt dat doordat de Nederlandse consument het product niet interessant vindt, of doordat het hier nog niet wijd bekend is dat het product er is? Op de redactie van MAX Vandaag vermoeden we dat het laatste ook zeker van belang is.

PCR-test
Lees ook: PCR-test, antigeen-test of zelftest, wat is het verschil?

Wat is het nut van de combinatie-zelftest?

Over het nut van de combinatie-zelftest zijn de meningen verdeeld. De Belgische viroloog Marc van Ranst vindt het geen noodzakelijke test. Dit omdat degenen met griep- of coronaklachten toch sowieso het beste thuis kunnen blijven. Hij erkent wel dat sommige mensen het leuk zullen vinden om te weten wat zij nou precies onder de leden hebben. Verschillende huisartsen zien echter nog een ander nut. Als door zo’n test bekend is dat iemand corona, influenza A en B of het RS-virus onder de leden heeft, dan is dat ook meteen een goed argument om geen antibiotica voor te schrijven. Soms willen patiënten per se antibiotica, maar dat helpt daar niet bij.

Luchtwegvirus
Lees ook: Invloed van corona neemt af, maar “Het zijn mooie tijden voor luchtwegvirussen”

Combinatie-zelftest in andere landen wel te koop

In Spanje is de combinatie-zelftest sinds de invoering al ruim 2 miljoen keer verkocht en daar wordt er dus volop gebruik van gemaakt. Ook bij onze oost- en zuiderburen zijn ze te koop. In België voornamelijk bij de apotheek, waar ze tussen de 4 en 10 euro kosten. In Duitsland zijn ze ook bij winkelcentra en stations te koop en daar kosten ze dan rond de 5 euro.

(Bron: RTL Nieuws, RIVM. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

  AnnemieMH says:

  Waarom testen, doe normaal en leef. Griep hoort erbij

  profiel-verwijderd says:

  Dit artikel gaat niet over griep alleen.
  Wanneer je wilt weten wat je onder de leden hebt, is het een interessante testmogelijkheid.
  En wat is normaal? Voor de één zus en voor de ander zo.

  Karel says:

  Voordat je het weet, verlies je elkaar