oren uitspuiten

Zelf uw oren uitspuiten, is dat verstandig?

Oren uitspuiten gebeurt vaak bij de dokter, maar op het internet zijn veel producten te koop waarmee u het thuis kunt doen. Is het verstandig om op dit gebied het heft in eigen hand te nemen?

Opgehoopt oorsmeer

Het zelf uitspuiten of laten uitspuiten van de oren is nodig als het oor verstopt is door een prop oorsmeer. Deze prop ontstaat als het oorsmeer om welke reden dan ook niet weg kan. Sommige mensen hebben hier van nature veel last van, maar zo’n prop kan ook ontstaan als het oorsmeer telkens verder in de gehoorgang wordt geduwd door bijvoorbeeld een wattenstaafje.

Wat te doen met een oorsmeerprop?

Als de prop er eenmaal zit moet deze eruit. Hier zij dus allerlei apparaatjes voor die u op het internet kunt kopen, maar zulk zwaar geschut is in eerste instantie onnodig. U kunt volgens MAX-huisarts dokter Ted eerst proberen of het probleem zich vanzelf oplost door wat water in uw oor te laten lopen. “Dan wordt de oorsmeer zacht en loopt weer makkelijker uit”, legt de dokter uit.
Als dat niet lukt adviseert dokter Ted een bezoek vaan de huisarts. “Die kan het gelijk uitspuiten. Soms is het inderdaad simpel oorsmeer, maar soms is het een ontsteking, en dan moet er wat anders gebeuren. Als er een gaatje in het trommelvlies zit, mag er zeker geen water in komen en moet het oor worden uitgezogen in plaats van uitgespoten.”

Niet zo verstandig

Juist omdat een verstopt oor dus niet altijd betekent dat er een oorsmeerprop zit is het niet zo heel verstandig om zelf aan de slag te gaan met een uitspuitinstrument. Ook voor mensen die een gaatje in hun trommelvlies hebben is het dus niet handig om oorpijn aan te pakken met dit soort apparatuur.
Alleen mensen die geregeld last hebben van oorsmeerproppen kunnen thuis zelf hun oren uitspuiten, zegt dokter Ted. “Sommige mensen hebben heel vaak een door oorsmeer verstopt oor. Als zij gewend zijn zelf hun oor uit te spuiten, dan kunnen ze het veilig doen met een ballonnetje met een sproeipuntje eraan. Voor dat soort situaties zijn die commerciële apparaatjes, maar een handballonetje is het eenvoudigste en veiligst.”

Wilt u meer weten over verstopte oren en het laten uitspuiten van de oren? Lees erover op thuisarts.nl, een website van het Nederlands Genootschap voor Huisartsen.

Geef een reactie