hartaanval

Winterweer vergroot kans op hartaanval

Een hartaanval kan iedereen krijgen, maar er zijn wel degelijk elementen die de kans erop vergroten. Volgens Zweedse onderzoekers is temperatuur er daar 1 van. Uit hun nieuwe studie blijkt dat bij koud weer de kans op een hartaanval toeneemt.

Het onderzoek

Om dit vast te stellen, vergelijken de Zweedse wetenschappers alle hartaanvallen die tussen 1 januari 1998 en 31 december 2013 in bepaalde Zweedse ziekenhuizen zijn behandeld. Zij zijn toen gaan kijken of er een verband te vinden is tussen de hoeveelheid hartaanvallen en meteorologische omstandigheden. Onder andere het het effect van aantal zonuren, de temperatuur en de hoeveelheid neerslag zijn onder de loep genomen. In totaal zijn er meer dan 200.000 gevallen onderzocht en hieruit blijkt dat er op dagen waarop het vriest, er 4 keer zoveel hartaanvallen worden geregistreerd dan wanneer het kwik boven de 10 graden uitkomt.

Oorzaken

Waarom dit is, is volgens de onderzoekers nog niet helemaal duidelijk. Om dit precies vast te stellen is vervolgonderzoek nodig, maar de Zweedse onderzoekers hebben al wel een aantal ideeën over de oorzaken. Zo kan het bijvoorbeeld te maken hebben met hoe de bloedvaten die dicht onder de huid liggen reageren op koud weer. Deze vernauwen dan, waardoor de bloeddruk toeneemt. Ook gaat het hart sneller kloppen van huiveren bij koud; hierdoor gaat het bloed sneller stromen. Geen probleem voor iemand met gezonde aderen, maar als deze verkalkt zijn, dan kan dit een hartaanval in de hand werken.

Ook infecties aan de luchtwegen of griep, allebei ziektes die vaker voorkomen in de winter, kunnen de kans op een hartaanval vergroten. Daarbij bewegen mensen in de winter minder dan in de zomer. De Zweedse onderzoekers noemen dit ook als een mogelijke oorzaak.

Of en wanneer er een vervolgonderzoek komt, is nog onduidelijk.

(Bron: Nu.nl, Scientas, European Society of Cardiology)

Geef een reactie