warmterecord

Weerbericht: warmterecord

Weerbericht 3 tot en met 9 november 2018

Hoewel het jaar 2018 tot nu toe gegrossierd heeft in warmte, is het nog lang niet zeker dat we ook voor het jaar als geheel op een warmterecord uitkomen. Het jaar 2014, de recordhouder tot nu toe, heeft nog een duidelijke voorsprong. Het verschil tussen toen en nu zit vooral in de winter. Was de februarimaand dit jaar ronduit koud, waarna dat koude weer tot in de maartmaand doorliep, in 2014 stelde de winter in grote delen van het land helemaal niets voor. Sterker nog: het was de allerzachtste winter van de laatste 3 eeuwen.

Gemiddelde temperatuur van 8,4 graden

Om het record dit jaar te kunnen pakken, wordt veel gevraagd. De laatste 2 maanden van het recordjaar 2014 verliepen erg zacht, gemiddeld zo’n anderhalve graad warmer dan normaal. En we hebben op 2014 nog een achterstand goed te maken. Om het warmterecord te halen, moet het overblijvende deel van 2018 op een gemiddelde temperatuur van 8,4 graden uitkomen. Zo’n gemiddelde is in de laatste 2 maanden van het jaar maar 2 keer eerder gehaald. Een pittige opgave dus en het is ook maar de vraag of we erop zitten te wachten.

Voor wat de komende tijd betreft, lijkt het er wel op dat het zachter is dan normaal, met temperaturen tussen 12 en 15 graden. Af en toe passeert een storing met wat regen, maar tussendoor laat ook de zon zich zien.

Bron: MAX Magazine nr. 44 2018

Geef een antwoord