Revoluties in nieronderzoek

In iedere aflevering van het MAX-programma Wie Maakt Het Verschil? ontmoet een BN’er onderzoekers, hulpverleners en vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor een betere toekomst. Ze zien medische innovaties, effectieve projecten en ontmoeten zeer bevlogen mensen die allen op hun eigen manier het verschil willen maken. Peter Timofeeff, Inge Ipenburg, Stanley Burleson, Andrea Kruis en Nance gaan vanuit hun persoonlijke betrokkenheid op zoek naar levensreddende oplossingen.

Steun de Nierstichting en draag bij aan de draagbare kunstnier en innovaties en onderzoek voor een beter leven van nierpatiënten.

Stanley Burleson zet zich al jaren in voor een beter leven voor nierpatiënten. Zijn vader is overleden aan de gevolgen van nierfalen. Dankzij dialyse heeft hij langer geleefd en konden zijn laatste wensen in vervulling gaan. Stanley gaat in Wie Maakt Het Verschil? op zoek naar medische revoluties in het nieronderzoek en kijkt hoe het ervoor staat met de ontwikkeling van de draagbare kunstnier. Hij spreekt hier onder andere over met nefroloog Marianne Verhaar die hem een kijkje geeft in het proces van nieuwe niercellen kweken.

Willem Johan Kolff

Wanneer onze nieren nauwelijks nog werken en een transplantatie niet direct kan, dan hebben we een dialyse-apparaat nodig om in leven te blijven. Dit heet dialyseren. De Nederlandse professor Willem Johan Kolff vindt in 1943 het dialyse-apparaat uit. Een revolutie in die tijd. Hij kijkt tijdens de Tweede Wereldoorlog lijdzaam toe hoe een nierpatiënt aan zijn ziekte overlijdt. In het stadsziekenhuis van Kampen start Kolff de ontwikkeling van de kunstnier, met een waterpomp uit een T-Ford, de overblijfselen van een Duitse bommenwerper en cellofaan van een plaatselijke slager.

Hoezeer er in de loop der jaren een hoop is gebeurd in de ontwikkeling van het dialyseren, is het nog altijd een enorme belasting voor de patiënt. De behandeling heeft heftige bijwerkingen en is enorm ingrijpend in het dagelijks leven. Veel patiënten zeggen ‘dialyseren is geen leven maar overleven’.

Draagbare kunstnier

De draagbare kunstnier is een compact hemodialyseapparaat. Het is een alternatief voor het huidige, grote apparaat. Hij is kleiner en lichter en is daardoor makkelijk mee te nemen, zodat dialyseren thuis of op een andere plek kan. Met de draagbare kunstnier kan met vaker en langzamer dialyseren. Dat is beter voor het lichaam. De Nierstichting ontwikkelt een nieuwe draagbare kunstnier die nog kleiner is en minder vloeistoffen gebruikt en zorgt voor een betere zuivering van de afvalstoffen.

wie maakt het verschil, nieronderzoek

Nierstichting

De Nierstichting zet alles op alles, zodat mensen met een nierziekte in leven blijven en écht kunnen blijven leven. Nierziekten genezen is de droom van de stichting. Daarom maken zij zich hard voor preventie en investeren in baanbrekend stamcelonderzoek en werken vastberaden aan een draagbare kunstnier. Ze strijden voor meer donoren, maken zich hard voor preventie, investeren in baanbrekend stamcelonderzoek en werken vastberaden aan een draagbare kunstnier. Want dialyseren is geen leven, maar overleven. Daarom doet de Nierstichting alles wat in hun vermogen ligt om het leven van nierpatiënten te verbeteren. Dit doet de stichting niet alleen, maar samen met patiënten, onderzoekers, professionals, donateurs, bedrijven, vrijwilligers en vele anderen die het leven liefhebben.

Steun de Nierstichting en draag bij aan de draagbare kunstnier en innovaties en onderzoek voor een beter leven van nierpatiënten.

Wie Maakt Het Verschil? is te zien op maandag 12 juni 2017 rond 18.45 uur op NPO 2.

(Deze uitzending van Wie Maakt Het Verschil? wordt mede mogelijk gemaakt door de Nierstichting)

Geef een reactie