verschil

Wie Maakt Het Verschil?

In het nieuwe MAX-programma Wie Maakt Het Verschil? gaan Peter Timofeeff, Inge Ipenburg, Stanley Burleson, Andrea Kruis en Nance Coolen vanuit hun persoonlijke betrokkenheid, op zoek naar levensreddende oplossingen. 

In iedere aflevering van Wie Maakt Het Verschil? ontmoet een BN’er onderzoekers, hulpverleners en vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor een betere toekomst. Ze zien medische innovaties, effectieve projecten en ontmoeten zeer bevlogen mensen die allen op hun eigen manier het verschil willen maken.

Herstel na een beroerte

Bijna 3 jaar geleden kreeg Peter Timofeeff een beroerte. Van het een op het andere moment raakte hij halfzijdig verlamd en kon hij niet meer praten. Alles moest hij opnieuw leren. Door intensieve revalidatie is hij inmiddels goed hersteld. Maar waarom lukt dat niet bij iedereen? En welke innovaties zijn er voor de patiënt van nu en voor de toekomst? En hij ontmoet onderzoekers die met al hun gedrevenheid proberen om zoveel mogelijk hersenschade na een beroerte te voorkomen. Zelf ervaart hij hoe het voelt als je hersenen gestimuleerd worden door elektrische stroomstootjes van buitenaf.

Aids is inmiddels een chronische ziekte

In de periode dat aids zijn intrede deed in Nederland werd de kennissenkring van Inge Ipenburg in korte tijd zo ongeveer gehalveerd. Ook een paar vrienden overleden aan de ziekte die toen een doodvonnis betekende. Door de ontwikkeling van nieuwe medicijnen is aids inmiddels een chronische ziekte geworden waar je niet meer dood aan gaat. Inge Ipenburg zoekt uit waarom vrouwen in Oeganda daar niet van profiteren.

Geïnspireerd door haar vader

5 maanden na zijn overlijden stapt Andrea Kruis het atelier van haar vader en striptekenaar Jan Kruis binnen. Samen met haar zus bekijkt ze de schetsen die haar vader destijds maakte van leprapatiënten. Geïnspireerd door deze schetsen gaat Andrea naar India, het land met het hoogste aantal lepra-patiënten. Met zijn schetsen wilde hij een gezicht geven aan lepra. Andrea treedt in zijn voetsporen en gaat naar India, het grootste lepraland ter wereld. Charles Phaff, de lepra-arts die haar vader 16 jaar geleden begeleidde tijdens een reis in Mozambique, reist met haar mee. Ze ontdekt dat er nog steeds vele mensen in lepra-kolonies leven, verstoten en weggestopt van de buitenwereld. Gelukkig zijn er mensen zoals dr. Suud, die zich al meer dan 40 jaar inzet om mensen met lepra te helpen.

Praten over poepen uit de taboe sfeer

Poepen, we doen het allemaal, meestal iedere dag. Toch vinden we het vies en willen we er liever niet over praten. Presentatrice Nance Coolen heeft de ziekte van Crohn en ondervindt iedere dag de gevolgen van dit taboe, maar doet er alles aan om het haar leven niet te laten beheersen. In Nederland hebben 80.000 mensen een chronische darmontstekingsziekte. Een ziekte met een grote impact op je leven, maar aan de buitenkant nauwelijks zichtbaar. Nance onderzoekt de rol van voeding als medicijn en ontdekt hoe je door middel van een poeptransplantatie klachten kunt verminderen.

Revoluties in nieronderzoek

Stanley Burleson zet zich al jaren in voor een beter leven voor nierpatiënten. Zijn vader overleed aan de gevolgen van nierfalen, maar dankzij dialyse leefde hij langer en kon zijn laatste wens in vervulling gaan. In Wie Maakt Het Verschil? gaat Stanley op zoek naar de medische revoluties in het nieronderzoek. Want hoe gaat het met de ontwikkeling van de draagbare kunstnier, een doorbraak in de medische wereld die het leven van de nierpatiënt veel draaglijker moet maken? Zoals voor Jacqueline die 3 keer per week in het ziekenhuis slaapt om te dialyseren. En hoe mooi zou het zijn als er een echte oplossing komt en we voor iedere zieke nier een nieuwe nier kunnen maken? Stanley ontdekt dat het onderzoek dichter bij is dan ooit.

Wie Maakt Het Verschil? (5 afleveringen) is te zien van maandag 12 tot en met vrijdag 16 juni 2017, om 18.45 uur op NPO 2.

Geef een antwoord