cola

Werkt cola echt tegen misselijkheid en andere maag- darmproblemen?

U heeft misschien weleens het advies gekregen om cola te drinken bij misselijkheid of andere maag- en darmproblemen. Maar is het echt zo dat deze soort frisdrank hier effectief tegen werkt?

Geen wetenschappelijk bewijs

Helaas, er is geen wetenschappelijk bewijs dat cola daadwerkelijk een beproefd middel tegen dergelijke problemen is. Cola bevat de stof fosforzuur en die stof werkt in potentie antibacterieel, maar er is niet bewezen dat het bij cola dan ook zo werkt. Daarnaast wordt koolzuur als reden gegeven dat het helpt, omdat mensen er vaak van moeten boeren. Dat kan verlichtend werken, maar dan zijn er betere koolzuurhoudende opties, waarvan gewoon water met prik de gezondste optie is.

Placebo-effect cola

Waarom zijn er dan zoveel mensen die zweren bij de helende werking van het drankje? Volgens Iris Groenenberg van het Voedingscentrum kan het placebo-effect hiervoor de reden zijn. Wie ergens heel sterk in gelooft, kan er wel degelijk effecten van ondervinden. Ook Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam, onderschrijft dat. Er zit volgens hem niets in cola dat daadwerkelijk helpt, “maar als je er in gelooft helpt alles.” Ook al is het dan niet de frisdrank zelf, die de lichamelijke ongemakken oplost, het helpt dan toch. Voor wie dus altijd baat heeft bij cola drinken, kan het werken hier gewoon mee door te gaan. Bovendien is er dan misschien geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt, er is volgens Groenenberg ook weinig onderzoek naar gedaan.

Negatieve effecten cola bij maagklachten

Overigens kan cola ook zelfs voor extra klachten zorgen bij maag- en darmproblemen. In het geval van diarree kan het dat het juist verergert, door de suikers in de frisdrank. Door deze suikers wordt bovendien water vastgehouden in de darm, in plaats van dat het door het lichaam wordt opgenomen. Dat verhoogt het risico op uitdrogen. In plaats van cola kunt u volgens het Voedingscentrum dan beter ORS (Oral Rehydration Solution) gebruiken. Hierin zitten suikers en zouten in een dosering die het lichaam in staat stellen juist vocht op te nemen.

Naast suikers bevat cola cafeïne en dat zorgt ervoor dat de darmen meer bewegen wat de diarree kan verergeren. Overigens kan de combinatie van koolzuur en cafeïne in cola volgens Trouw toch ook weer een voordeel zijn. Doordat koolzuur de maag prikkelt en cafeïne de stoelgang bevordert gaan mensen boeren en poepen, wat nou precies handig kan zijn bij misselijkheid of een voedselvergiftiging. Aangezien de maag dan snel leeg is. Al benadrukt de krant ook dat bij diarree met een andere oorzaak andere vloeistoffen een betere optie zijn.

Schoonmaken
Lees ook: Schoonmaken met ketchup en cola

Gember wel bewezen effectief tegen misselijkheid

Een voedingsmiddel waarvan wel degelijk bewezen is dat het tegen misselijkheid werkt, is gember. De bewering wordt onder andere gesteund door het Nederlands Huisartsen Genootschap. Vooral zwangere vrouwen met ochtendmisselijkheid schijnen er baat bij te hebben. Daarnaast is bewezen dat capsules met gemberextract effectief zijn bij reisziekte. Ook bij misselijkheid ten gevolge van chemokuren of operatieve ingrepen blijkt gemberextract nuttig te zijn.

Olijfolie, ui en knoflook

Er zijn nog verschillende andere voedingsmiddelen waarover gezondheidstips gegeven worden. In een eerder artikel gaan we in op enkele ervan en vertellen we welke wel en niet kloppen.

(Bron: AD, Radar, Voedingscentrum, EenVandaag, Willem Wever, Trouw, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (10)

  Janneke 25 says:

  Het zal wel tussen onze oren zitten dan,maar op onze reizen door tropische oorden steevast 1 glas cola per dag. Nooit last bijna van diarree.

  Doralina says:

  Het werkt wel degelijk en dat is geen placebo effect. Na een vakantie in Vietnam kwam ik terug met een flinke darminfectie en veel pijn. Op advies van de huisarts ben ik toen Coca Cola gaan drinken. Ik vond het een raar advies maar het hielp enorm. Daarna heb ik dit telkens opnieuw ervaren in verre landen. Bij darmklachten drink ik Coca-Cola
  En zeker geen placebo effect!

  denktenk says:

  Gember helpt goed tegen misselijkheid bij b.v. medicijngebruik en wagenziekte. Gember bevat namelijk een stofje dat het signaal naar de braakreflex blokkeert. Gember is sowieso gezond en vers verkrijgbaar als een soort knolletje, maar ook als bolletjes in siroop (z.g. stemgember 1-2 bolletjes) als poeder en in capsules. Een schijfje verse gember (b.v. in een glas thee) is al voldoende. Ook lijkt gember verlichting te geven bij menstruatiepijnen.

   treurwilg says:

   Mijn dagelijks drankje!

  treurwilg says:

  Ach, ach , ach, welke wetenschapper heeft dit nu onderzocht anno 2022.
  Bij ons thuis in Suriname was dat het beste medicijn.
  Voel je je misselijk neem een glaasje cola.
  Diarree? Een beschuitje met niet gekoelde cola; dat bindt.
  Daar ben ik mee opgegroeid en ben 72 jaar geworden.
  Mijn moeder van 91 jaar is maag /darm patiënt.
  Voelde zich onlange misselijk en naar een blikje regular cola.
  Misselijkheid weg en geen maag/darmklachten.En als ik mij misselijk voel, pak ik een glaasje cola.
  En weet je wat er uit komt? Een dikke boer!! Wat een opluchting.

  Hyacinthe says:

  Als ik op vakantie ben drink ik bij het eten altijd cola. Doe het al jaren en weet zeker dat het helpt vooral als er veel olijfolie gebruikt wordt.

  JoseFathou says:

  Ben het helemaal met jullie eens, heb ook ooit dat advies over cola gekregen en sindsdien op álle verre reizen (en dat al zo’n 25 jaar)
  één glas cola per dag en ook NOOIT meer last van diarree gehad. Ik ga er zeker mee door !

  Mae-tje says:

  Moet je dan juist ‘gewone’ cola drinken of juist cola-light/cola zero?
  Of maakt het niet uit?

   magda47 says:

   Het werkt perfect,ik ben ermee opgegroeid, ik ben diabetes dus ik drink cola zero met zout

   magda47 says:

   Alleen ik drink warme cola met zout