hoogteziekte

Op vakantie naar de bergen: vanaf deze hoogte kunt u hoogteziekte krijgen

In Nederland hebben we nergens te maken met grote hoogtes. Dat is anders als u naar een vakantiebestemming gaat met bergen. In een bergachtige omgeving kunt u last van hoogteziekte krijgen. We vertellen vanaf welke hoogte het optreedt, wat eraan te doen is en hoe u het kunt voorkomen.

Wanneer ontstaat hoogteziekte?

Niet iedereen krijgt hoogteziekte, ook wel bergziekte genoemd. Waarom, is niet bekend. Wanneer u snel naar grote hoogte stijgt, kunt u last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en moeheid. Dat kan al optreden op een hoogte van 2.500 meter. Dat kan zowel gebeuren als u snel naar een punt hoog in de bergen gaat of na het landen, bij een vliegbestemming die op grote hoogte ligt. Dat heeft te maken met hoeveel zuurstof er in de lucht zit. Des te hoger u gaat, des te minder zuurstof er is en des te meer het risico op symptomen toeneemt. Dit komt doordat de hoeveelheid zuurstof in het bloed dan ook afneemt. Op 2,5 kilometer hoogte zit er 25 procent minder zuurstof in de lucht dan op zeeniveau. En op de Mount Everest (8.800m) zit maar liefst 66 procent minder zuurstof in de lucht.

Op 3.000 meter hoogte krijgt ongeveer 1 op de 4 mensen hoogteziekte. Boven de 5.000 meter krijgt bijna iedereen klachten. Vaak duurt het ongeveer 8 uur voordat de klachten beginnen.

Wat moet u doen bij hoogteziekte?

Is er hoogteziekte toegeslagen, dan kunt u naast de hierboven beschreven symptomen ook slecht slapen, duizelig zijn of minder zin in eten hebben. Deze symptomen zijn waarschuwingen die u niet mag negeren. Door een poosje op dezelfde hoogte te blijven, kan uw lichaam wennen. Meestal gaan de klachten dan vanzelf weg. Gaat u toch meteen hoger, dan kan dat gevaarlijk zijn voor uw gezondheid. U krijgt dan ernstige klachten als problemen met lopen, moeite met praten, verwardheid, problemen met ademen of zelfs bewusteloosheid. U moet dan direct afdalen naar een hoogte waarop u eerder geen klachten heeft ondervonden en zo snel mogelijk een arts bezoeken. In ernstige gevallen kunt u er anders zelfs aan overlijden.

autorijden in de bergen
Lees ook: Autorijden in de bergen, houd hier rekening mee

Zijn er medicijnen tegen hoogteziekte?

Om de symptomen te bestrijden, kunt u medicijnen gebruiken. Paracetamol tegen hoofdpijn of een middel tegen misselijkheid. Ook kan het helpen om extra zuurstof te nemen. In bepaalde gevallen kan een arts ook het middel acetazolamide voorschrijven. Acetazolamide heeft effect op de hoeveelheid water en zouten in het lichaam. Hierdoor verminderen de verschijnselen van hoogteziekte.

Hoe is hoogteziekte te voorkomen?

U kunt hoogteziekte voorkomen door het hoogteverschil in een rustig tempo te overbruggen. Stijg niet teveel per dag en plan tussendoor voldoende rustdagen in. Stijg boven de 2.500 meter maximaal 300 tot 600 meter per dag en blijf om de dag op gelijke hoogte. Zorg daarnaast dat u voldoende drinkt. Thuisarts.nl adviseert om 3 liter per dag aan te houden. Laat alcohol, drugs en slaapmiddelen achterwege en vermijd de 1e dagen zware inspanning. Bespreek met uw arts of het in uw geval een optie is om preventief het middel acetazolamide te gebruiken. Bij sommige mensen helpt dit medicijn tegen hoogteziekte.

In een eerder artikel geven we nog meer tips om voorbereid de bergen in te gaan en op de website van MAX vakantieman vindt u tips voor het wandelen in de bergen.

(Bron: Thuisarts.nl, Radboudumc, GGD Reisvaccinaties, Gezondheidsplein, apotheek.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie