Eten voor het sporten

Wat kunt u wel en wat beter niet eten voor het sporten?

Het is belangrijk om goed te eten voor het sporten. Hierdoor heeft u voldoende energie om een inspanning te leveren. Het is echter ook belangrijk om vooraf niet te veel te eten. Maar wat is de juiste balans? Wat kunt u wel en wat vooral niet eten voor het sporten?

Eet kort voor het sporten licht verteerbare producten

Als we matig tot intensief bewegen verbruiken we energie. Om dat energieniveau op peil te houden, is het belangrijk om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen. Deze voedingsstoffen zorgen dat uw energieniveau stabiel blijft. Een maaltijd kunt u het beste zo’n 1 tot 2 uur van tevoren nemen. Wel kunt u kort voor het sporten nog iets kleins en licht verteerbaars eten met koolhydraten. Enkele voorbeelden hiervan zijn een stuk ontbijtkoek, banaan, krentenbol of volkorenboterham. Als u minder dan 1,5 uur sport zijn deze extra koolhydraten niet noodzakelijk.

Overschat uw inspanning niet

We denken al snel dat we een flinke inspanning leveren als we bijvoorbeeld een wandeling maken. Dit is ook wel zo, maar vaak overschatten we hoeveel calorieën we hierbij verbranden. Zeker als u minder dan 1,5 uur sport, volstaat een normale maaltijd vooraf. Het is dus niet nodig om uitgebreider te ontbijten of lunchen.

Ook is het als u minder dan 1,5 uur sport, niet nodig om tussentijds te eten. Het is verleidelijk om voorverpakte snacks zoals energierepen en gelletjes mee te nemen, maar dit kan ervoor zorgen dat u juist meer calorieën binnenkrijgt dan u verbruikt. Vooral als u sport om gewicht te verliezen, zijn deze extra calorieën af te raden. Hoeveel calorieën we verbranden tijdens het sporten is afhankelijk van verschillende factoren, zoals lichaamsgewicht, looptempo en of het vlak of juist glooiend is. Over het algemeen verbranden we zo’n 200 tot 300 calorieën per uur met stevig wandelen. Kost sporten of bewegen wat meer moeite, misschien is aquasporten dan iets voor u. Wat het inhoudt beschrijven we in een eerder artikel. Of doe eens mee voor de buis met Nederland in Beweging.

Wat u vooral niet moet eten (en drinken) voor het sporten

Eet bij voorkeur geen grote maaltijden in de laatste 2 uur voordat u gaat sporten. Het lichaam heeft namelijk tijd nodig om het voedsel te verteren. Eet in deze periode liefst ook geen producten met veel vezels, eiwitten of vet. Dit zijn weliswaar belangrijke voedingsstoffen, maar ze vallen behoorlijk zwaar op de maag. Hierdoor zijn ze minder geschikt kort voor een inspanning. Pittig eten kunt u ook beter laten staan tot na het sporten. Het verstoort namelijk de spijsvertering, waardoor het eerder energie kost dan dat het energie oplevert.

Kijk ook uit wat u vooraf drinkt. Zo kunnen koolzuurhoudende dranken zorgen voor een opgeblazen gevoel of een suikerdip. Om meerdere redenen is het ook beter om vooraf geen alcohol te drinken. Het lichaam verbruikt dan alle energie voor het afbreken van de alcohol en houdt minder over voor het sporten. Daarnaast gaan we na het drinken van alcohol sneller over onze grenzen heen, waardoor we sneller een blessure oplopen. Het is wel belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen voor en tijdens het sporten. Drink daarom een half uur voor u gaat sporten 1 of 2 glazen water. Het is ook aan te raden een bidon of flesje water mee te nemen voor tijdens uw inspanning.

(Bron: Wandel.nl, Orangefit, Voedingscentrum, Men’s Health, caloriecalculator. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie