weegschaal

Wat is het beste (en slechtste) moment om uzelf te wegen?

Gewicht kan behoorlijk schommelen. Wie zowel ’s ochtends als ’s avonds op de weegschaal gaat staan, zal zien dat het gewicht tot een paar kilo kan verschillen. Op welk moment van de dag kunt u het best op de weegschaal gaan staan voor het meest betrouwbare resultaat? En wat is het slechtste moment om dit te doen?

Niet na de maaltijd

Gedurende de dag eten en drinken we van alles en nog wat. Uiteraard is dit alles niet gewichtloos en ziet u dit ook terug als u zichzelf weegt na een maaltijd. Zo zorgt zout voedsel er bijvoorbeeld voor dat u extra veel vocht vasthoudt, wat resulteert in een hoger getal op de weegschaal. Volgens experts is daarom het best om uzelf te wegen op een nuchtere maag en nadat u naar de wc bent geweest.

Altijd op dezelfde manier

Ook is het raadzaam om altijd op dezelfde manier op de weegschaal te gaan staan. Hiermee bedoelen we letterlijk op dezelfde manier, dus altijd met de voeten zijwaarts of recht naar voren. Houd er ook rekening mee dat uw kleding ook van invloed is op het gewicht. Weeg uzelf altijd met ongeveer dezelfde hoeveelheid kleding aan, of ga bloot op de weegschaal staan.

weegschaal
Lees ook: Letterlijk een verschil van dag en nacht: waarom kan het gewicht zo schommelen?

Slechtste moment

De ochtend is dus het beste moment, maar is er ook een uitgelezen slechtste moment? Natuurlijk is ‘slecht’ een totaal subjectief begrip, maar iemand weegt na een volle dag eten en drinken doorgaans het meest. Daarom kan de avond gezien worden als het ‘slechtste’ moment om uzelf te wegen. Na een nacht slapen heeft uw lichaam de kans gehad om alles weer te verteren en zult u vermoedelijk al en stuk lager getal zien op de weegschaal.

Welke dag?

Naast een ‘slechtste’ dag, is er ook nog een slechtste dag om uzelf te wegen. Uit een wetenschappelijke studie 2008 blijkt dat mensen na het weekend doorgaans wat zwaarder zijn dan doordeweeks. Dit komt natuurlijk omdat we onszelf in het weekend vaak toestaan om meer te eten en te drinken en minder te bewegen. De zaterdag, zondag en maandag zijn daarom niet echt de uitgelezen weegdagen. Uit het onderzoek blijkt dat vrijdagochtend waarschijnlijk het beste moment is.

(Bron: Margriet, Pubmed, Healthline, verywelfit.com)

Geef een reactie