camper wegen

Wat weegt uw camper? Laat hem gratis wegen

Door corona heeft de populariteit van de camper een vlucht genomen. Niet gek, want reizen met de camper heeft veel voordelen. Maar kijk met het inpakken wel uit dat de camper niet te zwaar wordt. Een te zware camper kan leiden tot gevaarlijke situaties en kan u een fikse boete opleveren. Om te voorkomen dat u te zwaar op reis gaat, organiseert camperclub NKC ook dit jaar weer weegdagen. Op verschillende data en plekken kunt u kosteloos uw camper laten wegen. 

Wat bepaalt het gewicht?

Om te weten hoeveel u nog in kunt pakken, is het goed om te weten waar het gewicht van de camper uit bestaat. Dat bestaat namelijk uit massa rijklaar, toegestane maximummassa en de technische maximummassa. Deze 3 factoren zijn bepalend voor het gewicht dat de camper mag hebben. Gaat u over de maximummassa heen, dan is er sprake van overgewicht.

Lees ook: Camper kopen: nieuw of tweedehands

Toegestane maximummassa

Hoe zwaar de camper in de praktijk maximaal mag wegen wordt aangeduid door de toegestane maximummassa. Bij campers die geschikt zijn voor rijbewijs B, is dit nooit meer dan 3.500 kilo. Het verschil tussen de toegestane maximummassa en de massa rijklaar is het laadvermogen. Maar reken u niet rijk, want met het gewicht van passagiers en accessoires zit u al snel op het maximum gewicht. Om u een idee te geven wat hoeveel weegt, hieronder een aantalvoorbeelden:

 • Passagier (gemiddeld) 75 kilo
 • Gasfles 15 kilo
 • Schoon water 100 kilo
 • Drager met e-bikes 75 kilo
 • Een luifel 35 kilo
 • Kampeerstoelen en -tafel 20 kilo
 • Boeken, kleding etc. 50 kilo

Het belang van wegen

De technische maximummassa is het gewicht dat de camper technisch gezien aankan. Dus het gewicht waarop u veilig met de camper de weg op kunt. Want ook het remsysteem is op dit gewicht afgesteld. Overschrijdt u het maximum, dan kan dit voor problemen zorgen. Wat het technisch maximummassa van uw voertuig is, staat op het kentekenbewijs. Behalve technische problemen kunt u bij het overschrijden van de technisch maximummassa ook rekenen op een boete als u wordt aangehouden en gewogen.

Weegdagen NKC

Om zeker te zijn dat u niet met een te zware camper op reis gaat, adviseert NKC om uw camper te laten wegen. Pak het voertuig in zoals u ermee op reis wilt, en laat hem wegen op een van de weegdagen. Kom ook met bijrijder(s) als u met meer personen reist. De weegdagen van NKC zijn op onderstaande dagen en plaatsen en zijn kosteloos.

 • Zaterdag 22 mei 2021: Amstelborgh/ Borchland, Borlandweg 6-10, van 10.00-14.00 uur
 • Zaterdag 5 juni 2021: Heerlen, Osseforth Motorpoint, Sourethweg 17, van 09.00-13.00 urr
 • Zaterdag 12 juni 2021: Haren, de P&R bij afslag 38 op de A28, van 10.00-14.00 uur
 • Zaterdag 3 juli 2021: Groenlo, Rouwmaat, Den Sliem 93, van 10.00-14.00 uur
 • Zaterdag 10 juli 2021: Roosendaal, op parkeerplaats De Stok, van 10.00-14.00 uur

Om de weegmomenten zo veilig mogelijk te laten verlopen stelt NKC een paar spelregels. Volg op het weegterrein de instructies van de NKC-medewerkers. Is het vol, rijd dan door en kom op een later moment terug. Blijf te allen tijde in uw camper en als u met de medewerkers communiceert, draag dan een mondkapje.

MAX-dj Bert Haandrikman belt op 20 mei 2021 in zijn programma Goeiedag Haandrikman! met NKC-expert Hugo van Binsbergen over de weegdagen. U hoort deze show elke werkdag tussen 06.00 en 09.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: NKC, archief)

Geef een reactie