sportweekend

Wat een fantastisch sportweekend!

Met de aftrap van het EK Vrouwen 2017, het vervolg van de Tour de France, de Grand Prix van Groot-Brittannië en de finales op Wimbledon hebben we een rijk sportweekend achter de rug. Grote Nederlandse successen hebben het land volop laten juichen.

Oranjeleeuwinnen verslaan Noorwegen

Ruim 2,1 miljoen televisiekijkers hebben gezien hoe het Nederlands vrouwenelftal de EK-openingswedstrijd tegen Noorwegen gewonnen heeft. Shanice van de Sanden scoorde in de 66e minuut het enige doelpunt van de wedstrijd en Oranje heeft daarmee de op papier zwaarste opponent in groep A verslagen. Noorwegen is tweevoudig Europees kampioen en verliezend finalist van het vorige EK.

Openingswedstrijd WEURO2017

sportweekend

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben de Oranjeleeuwinnen vanaf de tribune aangemoedigd en na afloop van het duel in de kleedkamer hun felicitaties over gebracht aan het team en de technische staf. Voorafgaand aan de wedstrijd is de koning gevraagd of hij weleens een balletje trapt met zijn dochters. “Uiteraard”, was zijn antwoord en hij vervolgde dat de meisjes voor “vanavond niet zijn geselecteerd.”

Koningspaar bij openingswedstrijd EK voetbal vrouwen

De volgende wedstrijd van Nederland wordt donderdag 20 juli 2017 in Rotterdam tegen Denemarken gespeeld en 4 dagen later wordt in Tilburg tegen België gespeeld. De nummers 1 en 2 van de poule gaan vervolgens door naar de kwartfinales.

Bauke Mollema wint etappe Tour de France

En er viel nog meer te juichen, 927.000 kijkers zagen hoe Bauke Mollema zondag 16 juli 2017 het hoogtepunt in zijn loopbaan (tot nu toe) beleefde met ritwinst in de 15e etappe van de Tour de France. Op een kleine 30 kilometer van de streep in Le-Puy-en-Velay ontsnapte hij uit een kopgroep en hield de 4 overgebleven achtervolgers net achter zich. De Italiaan Diego Ulissi finishte op een kleine 20 seconden als 2e. De groep met favorieten voor het klassement kwam pas ruim 6 minuten na Mollema binnen. De Brit Chris Froome blijft in het geel.

sportweekend

Vijftiende etappe Tour de France: Laissac - le Puy

sportweekend

De manier waarop Bauke Mollema de finish gehaald heeft is indrukwekkend. “Ik voelde me super. Ik dacht gewoon: ik ga”, beschreef hij bij de NOS het moment. “Het werd nog even spannend, maar in de laatste 2 kilometer kon ik nog gewoon blijven gaan en trappen. In de laatste kilometer wist ik dat het ging lukken. Dit is geweldig.”

Verstappen eindigt 4e

Ook fans van Verstappen hadden voor het eerst sinds weken weer reden om te juichen. Na 3 uitvalbeurten op rij zagen 849.000 kijkers nu hoe hij op Silverstone een 4e plek bemachtigde tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië. De F1-coureur zelf baalde wel van zijn auto, want die was niet snel genoeg naar zijn zin, maar Verstappen was blij dat hij desondanks op de 4e positie eindigde. “Niet snel genoeg, wel maximale punten”, zei de Red Bull- coureur. Even leek er nog meer in te zitten, toen de voor hem rijdende Ferrari’s van Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel vanwege compleet versleten banden 2 rondes voor het einde noodgedwongen een late pitsstop maakten. Verstappens banden waren echter ook op. “Ik zag dat Kimi pitte en wilde wel doorrijden, maar het team wilde op safe gaan en riep me binnen”, zei hij. Verstappen ging ondanks die bandenstop nog wel Vettel voorbij, maar kon Räikkönen niet meer van het podium stoten.

sportweekend

AUTO-PRIX-F1-ENG

Uniek record voor Roger Federer op Wimbledon

En tenslotte geen Nederlands succes, maar wel een uniek record voor Roger Federer. De bijna 36-jarige Zwitser heeft als enige tennisser ooit voor de 8e keer de finale van Wimbledon gewonnen. Federer passeert daarmee de Amerikaan Pete Sampras en de Brit William Renshaw, die beiden 7 keer zegevierden op Wimbledon. Tegen de niet helemaal fitte Kroaat Marin Cilic gaf Federer geen set weg: 6-3 6-1 6-4. De prachtige loopbaan van de Zwitser leek bijna afgelopen toen hij het seizoen van 2016 voortijdig afbrak na een teleurstellend optreden op Wimbledon. Maar na een half jaar rust veranderde Federer van een blessuregevoelige tennisser op leeftijd in een speler die zeker op zijn favoriete ondergrond iedereen zijn wil kan opleggen. Hij verzilverde zijn rentree begin dit jaar met winst van de Australian Open. Vervolgens bedankte hij voor Roland Garros, de grand slam die hem het minst ligt, om vervolgens ijzersterk aan de start te verschijnen voor het seizoen op gras. En met de winst van Wimbledon is zijn 19e grand slam-winst een feit.

sportweekend

Bekijk ook: Dit moet u weten over het EK Vrouwen 2017

(Bron: ANP)

Wat vond u het mooiste sportmoment van afgelopen weekend?

Geef een antwoord