Botic van de Zandschulp Davis Cup tennis sportweekend

Het sportweekend van MAX Vandaag: nummer 6 voor Edje Interim, openhartige enfants terribles

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Onze analisten Robbert en Hein blikken op deze plek vooruit op het sportweekend.

Hein: Het is me het weekje wel, Robbert. Maar over tot de orde van het sportweekend. Waar stem jij op af de komende dagen?

Robbert: Na de matige interlands van Oranje – met de hakken over de sloot naar het EK – is het weer Eredivisie-voetbal dit weekend. Op zaterdag is de topper FC Twente tegen PSV. Gaan de Tukkers hetzelfde doen als onlangs tegen Feyenoord en thuis winnen? Als er een club is die dat zou kunnen doen, dan Twente wel. Ajax moet op dezelfde avond tegen Vitesse, waar Edward Sturing voor de 6e keer de rol van Edje Interim op zich mag nemen na het vertrek van trainer Cocu. Ook leuk: de derby’s Excelsior-FC Twente (zaterdag) en AZ-FC Volendam (zondag).

Hein: Als er toch 1 club is die een beetje Sturing kan gebruiken… Want lekker gaat het niet in Arnhem, ook achter de schermen. Door naar het tennis, waar de interlands een stuk spannender zijn. Neem nou Botic van de Zandschulp, die in de Davis Cup 3 matchpoints overleeft en alsnog zijn openingspartij tegen de Italianen wint. Helaas alsnog verloren van Jannik Sinner en de zijnen, dus geen halve finale tegen Servië met Novak Djokovic.

Robbert: De gezamenlijke ‘sport der Lage Landen’ – veldrijden dit keer, niet korfbal – landt dit weekend in Dublin. Mathieu en Wout doen nog altijd niet mee bij de mannen, terwijl Fem van Empel en Puck Pieterse bij de vrouwen ontbreken. Maar daar is de laatste tijd dan eindelijk de glorieuze wederopstanding te bewonderen van Ceylin del Carmen Alvarado, de wereldkampioene van Dübendorf (2020), een plaatsnaam die wat wegheeft van Dublin. Een voorteken? Wie weet.

Hein: Bij de mannen is de spoeling ook dun: geen Mathieu en Wout dus en ook geen Tom Pidcock, Lars van der Haar en Joris Nieuwenhuis. Dan lijkt Pim Ronhaar de aangewezen man om voor Nederlands succes te zorgen. Daarover gesproken: de oranje curlingmannen hebben zich op het EK bij de bovenste 8 geschaard, blijven daardoor in de hoogste divisie en plaatsen zich meteen voor het volgende WK. Verder kan Max Verstappen in Abu Dhabi zijn abnormaal superieure Formule 1-seizoen afsluiten met 19 overwinningen in 22 GP’s.

Robbert: Zo’n ongekende macht als die van Max in de F1 werd ooit ook voorspeld voor de Duitser Jan Ullrich, Tour-winnaar in 1997. Kenners gingen destijds uit van een hele reeks zeges in de belangrijkste wedstrijd van het jaar, maar het bleef bij die ene overwinning. In zijn al eerder verschenen biografie en nu ook in zijn podcast bekent hij een dopingzondaar te zijn geweest. Snookericoon, enfant terrible én zevenvoudig wereldkampioen Ronnie O’Sullivan wil juist van zijn onoverwinnelijke Max-achtige imago af en dreigt te gaan stoppen. Hij heeft het flink aan de stok met zijn eigen bond. Hoe voorspelbaar ook met zijn vele zeges, moge onze Max dan nog maar lang doorgaan met winnen.

Hein: Dan sluiten we af met een domper, want de Ajax Vrouwen zijn na hun Champions League-stunt tegen Paris Saint-Germain weer terug op aarde. 3-0 is het geworden tegen AS Roma. Op naar donderdag 14 en woensdag 20 december, voor het tweeluik met Bayern München. Wordt vervolgd.

(Foto: Lluis Gene/ANP)

Geef een reactie