Dit moet u weten over het EK Vrouwen 2017

Het is aftellen voor de Oranje speelsters, want zondag 16 juli 2017 is het zover: de start van het EK Vrouwen 2017. 16 teams waaronder onze eigen Oranje Leeuwinnen komen in actie. Het is het grootste Europese kampioenschap voetbal voor vrouwen tot nu toe. 

31 wedstrijden

Duitsland is titelhouder, maar er zijn ook nieuwkomers. Oostenrijk, België, Schotland en Zwitserland maken op dit toernooi hun debuut. Nederland zit in Poule A samen met Noorwegen, Denemarken en België. De Poule’s zijn als volgt ingedeeld:

Poule A Poule B Poule C Poule D
Nederland Duitsland Frankrijk Engeland
Noorwegen Zweden IJsland Schotland
Denemarken Italië Oostenrijk Spanje
België Rusland Zwitserland Portugal

 

Het EK vindt plaats in Breda, Tilburg, Rotterdam, Utrecht, Doetinchem, Deventer en Enschede. De finale is zondag 6 augustus om 17.00 uur in het FC Twente Stadion in Enschede. Weten wie wanneer en waar speelt? Bekijk het speelschema.

In totaal worden er 31 wedstrijden gespeeld. De NOS zendt ongeveer een derde van al deze wedstrijden, waaronder alle wedstrijden van het Nederlands vrouwenteam en de finale, rechtstreeks uit. Op NOS.nl zijn alle wedstrijden live te zien. De kwartfinales worden op zaterdag 29 en zondag 30 juli gespeeld, de halve finale op 3 augustus en de finale op zondag 6 augustus.

Even voorstellen: onze Oranje Leeuwinnen

Keepers:
Sari van Veenendaal, Loes Geurts en Angela Christ

Aanvoerder en verdediger:
Mandy van den Berg

Verdedigers:
Sheila van den Bulk, Kika van Es,  Stefanie van der Gragt, Dominique Janssen, Liza van der Most en Desiree van Lunteren.

Middenvelders:
Anouk Dekker, Daniëlle van de Donk, Jackie Groen, Jill Roord, Sherida Spitse en Kelly Zeeman.

Aanvallers:
Lineth Beerensteyn, Sicca Folkertsma, Renate Jansen, Vanity Lewerissa, Lieke Martens, Vivianne Miedema en Shanice van de Sanden.

Bondscoach is Sarina Wiegman.

Nederland grote favoriet

Dat het vrouwenvoetbal steeds populairder wordt doet bondscoach Sarina Wiegman goed. Wiegman rondt in 2016 als 3e vrouw in Nederland de cursus Coach Betaald Voetbal af. Sinds begin 2017 is ze bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal. Ze volgt dan Arjan van der Laan op. “We willen het publiek laten zien dat we goed kunnen spelen en wedstrijden kunnen winnen.”

Volgens Vera Pauw oud-bondscoach is Nederland de grote favoriet om het EK voetbal in eigen land te winnen. “Nederland heeft de beste ploeg met de beste aanval. Iedereen is fit en het thuisvoordeel geeft vleugels.” In 2009 leidt Pauw Oranje naar de halve finales op het EK in Finland. Met deze prestatie is het vrouwenvoetbal op de kaart gezet. Sindsdien zit het vrouwenvoetbal in de lift.

Volg de Oranje Leeuwinnen op Facebook en Twitter.

Nederland trapt zondag 16 juli 2017 om 18.00 uur af in Stadion Galgenwaard in Utrecht. Eerste tegenstander is Noorwegen.

(Bron: NOS/KNVB)

Geef een reactie