huisdier aaien

Is het nodig om uw handen te wassen na het aaien van uw huisdier?

Heeft u een huisdier? Grote kans dat uw het dier vaak een aai geeft en dan bestaat ook de kans dat u een likje terug krijgt. Hoe onhygiënisch is dat?

Zoönosen

Over het algemeen kunt u huisdieren gewoon aaien en hoeft u u ook geen zorgen te maken wanneer u een keer gelikt bent, maar toch zitten hier in bepaalde gevallen wél risico’s aan vast. Er bestaan namelijk verschillende ziektes die van dier op mens kunnen worden overgedragen, dit worden zoönosen genoemd. Voorbeelden hiervan zijn de kattenkrabziekte, papegaaienziekte, salmonella, maar ook schimmelinfecties en zelfs het coronavirus. Gelukkig komen zoönosen niet heel veel voor in Nederland en brengt ook niet elk dier dezelfde soort infectie over. Op de website van het RIVM kunt u zien welk dier welke ziektes kan overdragen.

Zoönosen
Lees ook: Zoönosen

Ziekmakende bacteriën

Naast zoönosen kan er ook een risico op infectie ontstaan wanneer uw huisdier iets onhygiënisch in zijn mond heeft gehad. Hierdoor kan het speeksel mogelijk ziekmakende bacteriën met zich meedragen die het dier dan weer op u kan overbrengen. Om het risico op deze bacteriën en eventuele zoönosen te verkleinen heeft het RIVM ook enkele adviezen op een rijtje gezet.

Zo is het bijvoorbeeld niet altijd nodig om uw handen te wassen na het aaien van een huisdier, maar is het wel aan te raden om dit te doen voor het koken en eten. Aait u een ziek huisdier, een niet-huisdier of een wild dier? Dan is het altijd een goed idee om uw handen na het aaien goed te wassen.

Infectie door likken

Waar het aaien van een huisdier dus nog niet zoveel kwaad kan, zitten er meer risico’s verbonden aan een lik van uw huisdier. Zeker wanneer u in uw gezicht gelikt wordt kan dit vervelende infecties tot gevolg hebben, denk bijvoorbeeld aan de kattenkrabziekte via de lik van een kat. Daarom is het advies van het RIVM om te proberen te vermijden dat u in uw gezicht wordt gelikt en uw handen altijd te wassen nadat uw huisdier deze heeft gelikt.

Gebeten of gekrabd?

Nog vervelender wordt het wanneer uw huisdier u heeft gebeten of gekrabd. In dat geval moet u de wond snel reinigen en ontsmetten. En is het een diepe (bloedende) wond of snee? Dan is het goed om een bezoek aan uw huisarts te brengen, omdat er dan het risico op tetanus en andere wondinfecties bestaat.

dieren
Lees ook: Dieren aaien alleen leuk voor de mens? Niets blijkt minder waar

Risico’s verkleinen

Dan zijn er ook nog andere zaken waardoor u de risico’s op ziekte kunt verkleinen. Laat uw huisdier bijvoorbeeld vaccineren en regelmatig ontwormen, denk ook aan de bestrijding van teken, vlooien en luizen. Ook is het aan te raden om altijd handschoenen te dragen bij het reinigen van het dierenhok of de kattenbak. Maar was ook na het schoonmaken uw handen grondig. Op die manier maakt u het  zoönosen en andere bacteriën een stuk lastiger om toe te slaan.

(Bron: Radar, RIVM, Nature)

Geef een reactie