Baardhaar

Waarom uw baardhaar soms een andere kleur heeft dan uw hoofdhaar

Dat de kleur van uw haar genetisch bepaald is, dat weten we. Maar bij mannen kan het voorkomen dat de baardharen een andere kleur hebben dan de hoofdharen. Waar komt dit verschil in hoofdhaar en baardhaar precies door?

Afwijkende kleur baardhaar

De baard van schrijver Rutger Bregman is donkerder dan zijn hoogblonde hoofdharen. Maar de meest bekende ‘afwijking’ vinden we bij 2 bebaarde (oud-)voetballers. De Spanjaard Xabi Alonso staat bekend om zijn rossige baard. Net als de Argentijnse superster Lionel Messi (foto), sinds hij zijn baard heeft laten groeien.

scheren
Lees ook: Kunt u beter ’s ochtends of ’s avonds scheren?

Hoe kunt u aan rossig baardhaar komen, als u geen rood haar op uw hoofd heeft? De verklaring hiervoor zit in uw genen. Als u bijvoorbeeld rood haar heeft, komt dat doordat uw beide ouders het MC1R-gen dragen. Ouders met een andere haarkleur kunnen een roodharig kind krijgen, met als strikte voorwaarde dat ze allebei dit gen dragen. Maar voor gezichtsharen gelden minder strikte voorwaarden. Als u 1 gemuteerd MC1R-gen bij u draagt, kan dat al voldoende zijn voor rossig baardhaar.

Daar komt bij dat hoofdharen en gezichtsharen niet hetzelfde patroon volgen. Voor de haren op uw hoofd kan een bepaald gen – bijvoorbeeld het gen voor zwarte haren – dominant zijn. Maar dat wil niet zeggen dat ditzelfde gen ook bepalend is voor uw baardgroei. En dat geldt net zo goed voor beharing op andere lichaamsdelen. Het kan gebeuren dat borst- of okselharen een ander dominant gen hebben dan hoofdharen.

Kaalheid
Lees ook: 8 op de 10 mannen verliezen hun haren: hoe ontstaat kaalheid?

Kleur van hoofdharen verandert in de loop der jaren

Een afwijkende kleur van uw baardhaar is overigens helemaal niet zo gek. Uw hoofdharen kunnen in de loop der jaren namelijk meerdere keren van kleur veranderen. Dit kan in de kindertijd al beginnen. Als de haartjes van pasgeboren kinderen voor het eerst doorkomen, zijn ze vaak licht van kleur. Hetzelfde geldt voor de 1e haren van de snor bij jongens in de pubertijd. Meestal worden de melaninepigmenten in uw lichaam, die uw haarkleur bepalen, pas na langere tijd actief.

En dus kan het gebeuren dat u als kind (donker)blond bent en later donkerder haar krijgt. In dit artikel kunt u meer lezen over haarkleur en welke factoren bepalend zijn. Én waarom iedereen op latere leeftijd grijs wordt. Want het kan vroeg of laat in uw leven gebeuren, maar grijs worden we uiteindelijk allemaal. Hoe u mooi grijs wordt, eventueel nadat u stopt met uw haar verven, leest u in dit artikel.

(Bron: Archief, VICE, Quest, JFK. Foto: Bukharev Oleg / Shutterstock)

Geef een reactie