Baardgroei volle baard

Hoe zit het? Wel of geen volle baard, waarom verschilt baardgroei bij mannen?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: wel of geen volle baard, waarom verschilt baardgroei bij mannen?

Wel of geen volle baard?

Als een man zich een tijdje niet scheert, groeit er haar op zijn gezicht. Maar het eindresultaat is voor iedereen weer anders. De ene man heeft een paar dagen nodig om voorzichtige stoppels te kweken, met kale plekken. En de andere heeft binnen de kortste keren een volle baard op zijn gezicht. Waar komt dit verschil vandaan?

Niet alleen de kleur van uw baard – die bijvoorbeeld rossig kan zijn, terwijl u zelf geen rood haar heeft – maar ook het volume heeft te maken met genetische aanleg. Uw baardharen ontstaan in haarzakjes in de huid, net als uw hoofdharen. Hoe al deze miljoenen haarzakjes zijn verdeeld over uw hoofd, lichaam en gezicht, is voor iedereen anders. Daarnaast is het de vraag hoeveel van deze haarzakjes actief of juist inactief (slapend) zijn.

grijs-haar
Lees ook: Uw grijze haar zo dragen, dat u niet ouder lijkt

Kaal hoofd, volle baard? Dat kan met DHT te maken hebben

Een opvallende rol is weggelegd voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT). Dit hormoon zorgt ervoor dat mannen kaal worden, vroeg of laat in hun leven. Maar tegelijkertijd stimuleert DHT de aangroei van lichaamsbeharing, waaronder dus baardgroei. “De haren op het hoofd vallen uit onder invloed van veel androgene hormonen, maar de baard gaat er juist van groeien”, vertelt medicus Hans van Montfort aan NU.nl. Deze androgene hormonen zijn mannelijke hormonen, waar DHT dus ook onder valt. “Zo kan een man volledig kaal zijn, maar wel een volle baard hebben.” Hoe gevoelig uw haarzakjes zijn voor DHT, heeft ook met erfelijke aanleg te maken.

Kunt u zelf iets aan uw baardgroei doen?

U kunt uw genen dus mee of tegen hebben. Maar u kunt ook zelf uw haar- en baardgroei stimuleren. Zorg in de eerste plaats goed voor uw huid, want daar profiteren ook uw haarzakjes van. Hetzelfde geldt voor het voorkomen van zogeheten aardbeibenen, waar vooral vrouwen mee te maken kunnen krijgen. Zorg ook dat u voldoende vitamines binnenkrijgt, zoals vitamine D3 en vitamine K2. En probeer tot slot om te vermijden dat uw haren ingroeien, met mogelijk een ontstoken haarzakje tot gevolg. Let er bijvoorbeeld op dat u niet te kort afscheert en dat u niet tegen de haargroeirichting in scheert.

scheren
Lees ook: Kunt u beter ’s ochtends of ’s avonds scheren?

(Bron: Archief, NU.nl, Men’s Health, Haargroeispecialist, Neofollics, Zantman Kliniek, Thuisarts. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie