snoozen

Waarom snoozen slecht voor u is

Stapt u ’s ochtends meteen uw bed uit als de wekker gaat of blijft u nog even snoozen? Veel mensen laten hun wekker meerdere keren per ochtend afgaan, maar dat blijkt niet zo goed te zijn.

Snoozen verstoort de remslaap

Snoozen helpt niet om fris en fruitig wakker te worden. Het kan volgens Quest namelijk uw remslaap verstoren. Dit is de fase waarin u droomt en de gebeurtenissen van overdag verwerkt. Door de wekker extra vroeg te zetten om te snoozen, doorbreekt u deze remslaap. Dit kan ervoor zorgen dat u zich overdag minder goed kunt concentreren. Ook raakt uw biologische klok in de war door het snoozen. Het opstaan wordt zo alleen maar lastiger.

Voldoende geslapen en nog moe
Lees ook: Voldoende geslapen en toch moe? Dit zijn mogelijk oorzaken

Elke keer opschrikken

Volgens slaapexpert Alies Coster is snoozen niet goed voor uw lichaam. Zij zegt in Margriet: “In de tijd dat je snoozt, is je slaapkwaliteit niet goed genoeg om bij te dragen aan herstel van je lichaam en je brein. Dat komt omdat je slaap telkens onderbroken wordt. Elke keer als je wordt opgeschrikt door de snooze-wekker, ervaar je daarbij een vorm van slaapinertie. Dat is een vervelend, vermoeid gevoel wanneer je wekker gaat, wat ontstaat als je niet genoeg (in tijd én kwaliteit) geslapen hebt. Als je de wekker eerder zet om te kunnen snoozen, dan ‘verspil’ je als het ware diepe slaap en word je dus eerder vermoeid wakker. Zonde van je tijd, als je het zo bekijkt.”

Slecht voor de hersenen

Neurowetenschapper Els van der Helm vertelt bij LINDA.nl over het effect van snoozen op de hersenen: “Je hersenen willen eigenlijk het liefst dat je aan een gesloten stuk doorslaapt, en dat je hersenen ook bepalen wanneer je wakker wordt.” Het beste is dus om helemaal geen wekker te zetten. Maar veel mensen kunnen dat niet doen, door verplichtingen zoals werk. Door te snoozen doet u volgens Van der Helm het tegenovergestelde van wat uw hersenen willen.

slecht slapen
Lees ook: Met deze tips blijft u beter wakker na een nacht slecht slapen

Snoozen verbruikt wilskracht

Dan is er ook nog een punt met wilskracht. Quest schrijft over het boek Willpower van de Amerikaanse psycholoog Roy Baumeister. Volgens hem beginnen we de dag allemaal met een bepaalde hoeveelheid wilskracht. Die verbruiken we gedurende de dag tot het op is. Met het snoozen besteedt u ’s ochtends vroeg al een deel hiervan aan het steeds opnieuw wakker worden. Zo blijft er aan het einde van de dag weinig over.

(Bron: RTL Nieuws, Linda.nl, Quest, Margriet. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (5)

  Annavon Garnier says:

  Goed verhaalbaar wat als je ouder bent en 8 tot 10 maal per Nacht je bed uitdoet om te plassen jaar in jaar uit. Urologie helpt ook Niets specialisten hebben Het over Botox helpt exact 2 maanden met de nodige aanvangsperikelen zo en toen????????

  Curley says:

  Weer een onzin verhaal van ochtendmensen. “We beginnen de dag met een bepaalde hoeveelheid wilskracht”. 🤣🤣🤣 Waar kun je dat meten?

  parrhesia says:

  Ja deze verhalen gaan in vele variatie’s al jaren de ronde, wie ze uitdenkt mag Jorus weten. Heb dan ook het idee dat veel van dit soort rubrieken in de lucht worden gehouden om de eigendoelgroep in instant te houden. Van mij uit STOP die handel aan onbenulligheid. Maar doe eerst gegrond onderzoek naar de” oorzaak” v.d. aangesproken problematiek.

  Zoals wel bekend hebben artsen het druk en krijgen het steeds drukker, mij bevangt geregeld de wanhoop, ze hebben verleerd
  te luisteren, hebben de riedel van hun antwoord al klaar liggen. om mensen echt goed te kunnen volgen in het gesprek is”de juiste aandacht” nodig, en laat die nou zo dikwijls ontbreken.

  Een goede ontmoeting bij gelegenheid van willekeurige mensen doet soms wonderen, maar hou a.u.b. op met die tijdrovende drukte
  makerij, die overspoeling van informatie vandaag de dag,… vreselijk, bij ieder gesprek hoort men achtergrond geneuzel en tierelier
  muziekjes, het is van de zotte hoeveel prikkels een mens te verwerken krijg op een dag.
  Kan het ALSTUBLIEF allemaal wat MINDER, wie van de omroepen voelt zich geroepen er een begin mee te maken? Zelf zou ik jullie zeer erkentelijk zijn voor het ontbinden v.h. gekakel./door mekaar praten/ achtergrond gejammer/ en nog wat onnodig opvrolijkerij.

  Ps: ja zo word iniedergeval 1 oorzaak weggenomen om ” weer fris ” wakker te kunnen worden. Succes ermee zou ik zeggen, ook bij omroep MAX.

  MoZe says:

  Ontzettend leuk al deze kleine weetjes. Haal eruit wat je denkt te kunnen gebruiken, lees wat je wilt lezen. En vind je het onzin…lees het dan niet!! Maar stop met die negativiteit zeg! Ik ben een lezer die er wel veel leuke en handige tips uit haalt en gebruikt. Bevalt een stuk mij niet..doe ik er niets mee, niet aan mij besteed, maar voel niet de behoefte om dan met bagger te gaan gooien. Ik denk dat je dan op de verkeerde nieuwsbrief, bij de verkeerde omroep beland bent inderdaad!

   vandaag anders says:

   Ik denk niet, dat parrhesia dit (ook) bedoelt. Wat ik uit dit betoog haal is “ongevraagd lawaai”, dat ons de gehele dag wordt opgedrongen. Achtergrondmuziek, dat tijdens een interview wordt afgespeeld met een geluidssterkte, die de stem van de spreker overstemt. Vaak onrustige- en opzwepende klanken, die alleen maar dienen ter meerdere glorie van de geluidstechnicus, die waarschijnlijk nooit naar het programma kijkt waaraan hij/zij heeft meegewerkt. Ongevraagd lawaai ook in supermarkten, aan de telefoon, etc.