Tour de France

Geel, groen en gestipt: het verhaal achter deze Tour de France-truien

In de Tour de France krijgen renner die op een bepaald gebied excelleren een speciale trui om de schouders gehangen. De gele trui is voorbestemd voor de aanvoerder van het algemeen klassement, maar er is ook een groene en een bolletjestrui. Wat is de oorsprong van deze wielershirts?

Gele trui

De eerste wielertrui van de Tour de France, die momenteel door Frankrijk trekt, wordt in 1919 geïntroduceerd door Henri Desgrange, de hoofdredacteur van het inmiddels verdwenen blad L’Auto. L’Auto is dan de voornaamste sponsor van de Tour in de beginjaren en heeft zodoende een vinger in de pap. Waarom de hoofdredacteur pleit voor het introduceren van een gele trui is niet helemaal duidelijk, maar vermoedelijk is dit een slimme reclame zet. L’Auto wordt immers afgedrukt op geel papier, dus zo’n gele trui roept indirect associaties op met het blad.

l' auto

Voormalig Tour- directeur Jean-Marie Leblanc poseert op de plek waar de Tour de France in 1903 de eerste editie van start gaat, In zijn hand een exemplaar van L’Auto, waarvan de randen nog geel kleuren.

Het geel als prooi

Naast dit verhaal zijn er ook mensen die beweren dat de gele trui is geïntroduceerd om de overige renners van het peloton te prikkelen. geel valt natuurlijk ontzettend op, waardoor andere renners makkelijk op de koploper kunnen ‘jagen’. Omdat 1919 inmiddels ver in het verleden ligt, is de waarheid lastig te achterhalen.

Joop Zoetemelk gele trui

Joop Zoetemelk in de gele trui.

Wat wel zeker is, is dat het rijden in het geel inmiddels wordt gezien als een voorrecht. In 1919 is dat iets anders. De eerste geletruidrager wordt naar verluidt uitgelachen en uitgemaakt voor kanarie door de mederenners en het publiek.

Groene trui

Tot 1953 is de gele trui de enige wielertrui in de Tour de France. In 1953 komt daar de groene trui bij, voor de renner die het puntenklassement aanvoert. Ook hier is het een sponsor die de kleur bepaald. Dit keer is dat de Franse winkelketen À la Belle Jardinière, dat vaak groen gebruikt in haar reclame-uitingen. In 1968 wordt er 1 keer een uitzondering gemaakt en kleurt de trui rood omdat de sponsor dit graag wil. Op het internet gaan verhalen rond dat het limonademerk SIC hierachter zit, maar helemaal zeker is dit niet. 1968 is overigens het jaar waarin Jan Janssen als eerste Nederlander ooit de Tour wint.

Bolletjestrui

In 1975 wordt er nog een trui toegevoegd: de bolletjestrui. In een artikel in de Franse krant Le Figaro wordt uitgelegd dat deze trui er komt op verzoek van sponsor Chocolat Poulain, een Frans chocolade merk. Zij willen graag een nieuwe trui introduceren die ook goed zichtbaar is op tv. Na gesprekken met de tourleiding wordt besloten tot het introduceren van de opvallende witte met rode bolletjestrui. Deze trui zal voortaan omgehangen worden bij de beste klimmer van Tour de France.

Eerbetoon

Hoewel Chocolat Poulain de initiatiefnemer is van de trui, is het wit met rode design niet hun idee. Dit komt uit de koker van Tour-directeuren Félix Lévitan en Jacques Godet. Zij willen een hommage brengen aan de Franse baanwielrenner Henri Lemoine, die tijdens zijn carrière vaak in een witte trui met rode bolletjes rijdt.

De eerste renner die ooit in het bezit is van deze trui is Joop Zoetemelk. Hij moet de trui later in de wedstrijd afstaan aan de Belg Lucien van Impe, die u op de foto hieronder ziet.

bolletjestrui

Tour niet de enige

De Tour de France is uiteraard niet de enige wielerkoers ter wereld met speciale truien. De roze leiderstrui uit de Ronde van Italië is ook een heel bekende, net als de rode trui waarin de leider van de Ronde van Spanje mag rondrijden.

(Bron: Le Figaro, ANP, Quest, Het Nieuwsblad)

Geef een reactie