fietsen

Hoort u steeds minder goed? Zo houdt u fietsen veilig en leuk

Fietsen is bij uitstek een activiteit waarbij u allerlei zintuigen tegelijk moet gebruiken. Wat als 1 van deze zintuigen, zoals het horen, steeds slechter wordt? U kunt in dat geval een aantal dingen doen om het fietsen toch aangenaam en – niet onbelangrijk – veilig te houden.

Geluid is van belang

Zien lijkt misschien het belangrijkste zintuig tijdens het fietsen, maar horen is ook enorm belangrijk. Soms is het geluid van een auto eerder hoorbaar dan dat deze zichtbaar is. Ook hulpdiensten dienen zich vaak eerder via de oren dan via de ogen aan.

Als er gehoorverlies optreedt, kan fietsen dus ook een stuk lastiger en minder plezier worden. Ook wordt het er niet echt veiliger op.

Optimaliseer het zicht

Om het gehoorverlies zo min mogelijk invloed te laten hebben op het fietsplezier, kunt u van alles doen. Uw zicht optimaliseren, bijvoorbeeld. Mensen die niet goed horen, moeten nog beter kunnen vertrouwen op hun zicht. daarom kan het plaatsen van zijspiegels verstandig zijn. U hoort dan misschien niet zo goed wat er achter u gebeurt, maar u ziet het dan wel goed.

Dit soort spiegels zijn er overigens in allerlei soorten, dus laat u desgewenst informeren door een expert.

Neem de tijd

Ook de tijd nemen is belangrijk als u niet zo goed hoort. Fietsen vergt dan vermoedelijk nog net iets meer aandacht en dan is het fijn als u niet hoeft te haasten. Calculeer dus genoeg tijd in voor een fietstocht of om van A naar B te komen.

Maak uzelf kenbaar

Het zicht verbeteren en ervoor zorgen dat u de tijd neemt zijn dus 2 zeer belangrijke factoren, maar er is meer. Zo bestaan er ook een bordje dat slechthorenden op de fiets kunnen monteren. Op dit bordje staan de letters SH, slechthorend. Er zijn ook hesjes te koop met het internationale symbool voor slechthorendheid erop, een oor dat doorkruist is met een rode stippellijn.

Door uzelf kenbaar te maken, kunnen andere weggebruikers rekening houden met uw slechthorendheid. Dit kan bijvoorbeeld fijn zijn bij het inhalen, of bij het stoplicht.

Ga na wat uw wensen zijn

Wat ook erg belangrijk is, is nagaan bij wat voor soort fiets u zich prettig voelt. Sommige slechthorenden vinden fietsen op 2 wielen wat te riskant, waardoor een fiets met 3 wielen fijner kan zijn.

Vindt u fietsen door uw slechthorendheid sowieso niet meer zo fijn, maar wilt u het eigenlijk wel weer oppakken? Wellicht is een speciale fietscursus dan iets voor u. Hier kunt u opnieuw vertrouwd raken met de fiets. Informeer bij de gemeente waar u woont of er een fietscursus wordt aangeboden bij u in de buurt.

Zelf fietsen echt te riskant? Misschien is het project Fietsmaatjes dan iets voor u. Hierbij kunt u samen met een vrijwilliger van het project samen op een duofiets, zodat u toch fijn kunt fietsen. Meer over Fietsmaatjes leest u hier.

fietsmaatjes
Lees ook: Fiets mee met Fietsmaatjes, als gast of vrijwilliger

(Bron: fietsen123, Slechthorend Amsterdam, Stichting Plotsdoof, samenopfietsen.nl, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie