medicijnvoorraad

Verplichte medicijnvoorraad moet tekorten voorkomen

Het aantal leveringsproblemen van medicijnen is het afgelopen jaar verdubbeld. In 2018 zijn 1.390 meldingen gedaan van een dreigend medicijntekort. Het gaat om meer dan 1.000 verschillende medicijnen. Dat blijkt uit de jaarrapportage van Meldpunt Geneesmiddelentekorten en -defecten. Voor minister Bruno Bruins voor Medische Zorg, reden genoeg om een medicijnvoorraad verplicht te stellen waar patiënten in Nederland minimaal 4 maanden mee vooruit kunnen, meldt de Volkskrant

Rapport

Sinds 2013 zijn farmaceuten, groothandels, apothekers, zorgverzekeraars, patiëntenverenigingen en het ministerie verenigd in de werkgroep geneesmiddelentekorten om de problemen op te lossen. Maar het oplossen van de schaarste lijkt tot op heden niet te lukken. Mogelijk speelt de bekendheid van het meldpunt ook een rol. Er worden steeds meer meldingen gemaakt van tekorten en defecten. De tekorten zijn door de Patiëntenfederatie in februari 2019 in een rapport naar buiten gebracht. De helft van de patiënten krijgt aan de balie niet de medicijnen die zijn voorgeschreven. In sommige gevallen een alternatief. Maar het overstappen naar een ander medicijn kan vervelende bijwerkingen hebben, ook al is de werkzame stof hetzelfde.

Leveringsproblemen

In 2018 wordt meer dan de helft van de leveringsproblemen door het meldpunt veroorzaakt doordat de productie van het medicijn is vertraagd. Ander oorzaken zijn een toegenomen vraag naar een bepaald medicijn en problemen met de planning en distributie. Minister Bruins vindt dat zorgverzekeraars, ziekenhuizen en de overheid moeten blijven onderhandelen over redelijke prijzen voor goede medicijnen. “Door het inkoopbeleid van zorgverzekeraars en wettelijke prijsbeperkingen is sinds 2011 2,5 miljard euro op geneesmiddelen bespaard”, aldus Bruins.

Medicijnvoorraad

Om de tekorten direct aan te pakken wil minister Bruins een medicijnvoorraad verplichten. Hij hoopt in de zomer van 2019 met concrete plannen te komen. Daarnaast wil de minister in Brussel de medicijntekorten op de agenda van de Europese Commissie krijgen. Veel farmaceuten halen hun grondstoffen nu bij 1 fabriek. Van die kwetsbaarheid en afhankelijkheid wil de minister af.

Lees ook: Tekort aan medicijnen in 2018 met 5 procent gestegen, Eindelijk duidelijkheid over de houdbaarheid van zelfzorgmedicijnen, Breng-mij-terug-sticker op medicijn om terugbrengen te voorkomen en Farmaceuten werken aan ‘moreel kompas’ om medicijnen betaalbaar te maken.

(Bron: Volkskrant/NOS/ANP)

Geef een reactie