Medicijnen afhalen

Mag u medicijnen afhalen voor iemand anders?

Misschien heeft u de vraag weleens gekregen of u voor de buurman of uw (groot) ouders medicijnen af wilt halen bij de apotheek. Of dat de medicatie van uw zieke partner, die zelf het bed niet uit kan, klaarligt. Mag u die zomaar ophalen? Kortom, wat zijn de regels voor het afhalen van medicijnen voor een ander? 

Afhalen van medicijnen voor een ander mag

Om maar met het goede nieuws te beginnen: het mag. Communicatiemanager Dennis Mulkens van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) legt aan Radar uit dat in de richtlijnen van het KNMP is vastgelegd dat men voor iemand anders medicijnen af mag halen. Voorwaarde is wel dat diegene zich moet kunnen identificeren met een geldig legitimatiebewijs. Is degene die de medicijnen af komt halen een bekende bij de apotheek, dan is identificatie vaak niet meer nodig. Maar het staat apotheken vrij om hier naar te vragen.

Wie krijgt ze mee?

Mocht de apotheker de medicatie niet aan de afhaler toevertrouwen, dan kan dit ook een afweging zijn om het niet mee te geven. Het kan hierbij gaan om het meegeven aan een kind of aan iemand die misbruik kan maken van de medicijnen. In dat geval wordt er eerst telefonisch contact gezocht met de aanvrager. U kunt ook een machtiging invullen. Handig als u bijvoorbeeld voor langere tijd iemand vraagt uw medicatie voor u af te halen. Vraag hiernaar bij uw apotheek.

Informatie medicijngebruik

Een ander belangrijk punt waardoor de apotheek de medicijnen niet meegeeft, is het overbrengen van informatie over het medicijngebruik. Ook privacygevoelige informatie over de medicijnen, is een afweging. Vertrouwt de apotheker het niet, of is de wijze van gebruik dusdanig ingewikkeld, dan wordt er contact gezocht met de patiënt zelf. Zo kunnen ze een andere uitwerking hebben als ze samen met andere medicijnen worden gebruikt of met bepaalde levensmiddelen. Dit overleg gebeurt telefonisch of soms zelfs door diegene persoonlijk te bezoeken.

medicijnen namen
Lees ook: Hoe zit het? Waarom hebben medicijnen zulke lastige namen?

Afhalen of bezorgen medicatie

Het afhalen van medicijnen gaat bij veel apotheken steeds vaker via een automaat, ook wel een medicijnkluis genoemd. Op deze manier kunt u medicijnen ook afhalen buiten de openingstijden. Via de sms krijgt u dan een code toegestuurd waarmee u de medicijnen uit de automaat kunt halen. Daarvoor is wel een eenmalige registratie bij de apotheek nodig. Sommige apotheken bezorgen ook aan huis. Vraag uw apotheker naar de voorwaarden en mogelijkheden.

(Bron: Margriet, Radar, KNMP. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie