Eindelijk duidelijkheid over de houdbaarheid van zelfzorgmedicijnen

Over de houdbaarheid van zogeheten zelfzorgmedicijnen, medicijnen in die in de winkel te koop zijn, is veel te doen geweest. In 2015 trekt de Consumentenbond aan de bel, want op de meerderheid van de verpakkingen van pillen, hoestdranken of neussprays staat niet vermeld hoe lang zij houdbaar zijn na opening. Maar daar komt verandering in, want nog dit jaar zal op ruim 90 procent van de verpakkingen te vinden zijn hoe lang het houdbaar is. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). 

Medicijnen verliezen hun werking

In 2015 stelt de Consumentenbond na onderzoek vast dat op 30 van de 50 onderzochte hoestdranken, neussprays en antischimmelcrèmes een houdbaarheidsdatum na opening niet te vinden is. En dat is kwalijk, want medicijnen verliezen na opening in de loop van de tijd hun werking en in sommige gevallen kunnen er bacteriën, schimmels en giftige stoffen ontstaan.

Niet verplicht

Naar aanleiding van het onderzoek van de Consumentenbond heeft het CBG bij de fabrikanten van de geneesmiddelen aan de bel getrokken. Voor hen is het argument dat de consument niet weet tot wanneer een geneesmiddel houdbaar is de belangrijkste reden om in actie te komen. Aan de oproep van het CBG geven de fabrikanten massaal gehoor. Op ruim 90 procent van de medicijnen zal vanaf nu de houdbaarheidsdatum te zien zijn. Het CBG zegt wel dat fabrikanten niet verplicht zijn, want volgens de Europese regels is het vermelden van de vervaldatum op de verpakking of in de bijsluiter niet verplicht.

Oude voorraad

Het kan nog wel even duren voor op alle zelfzorgmedicijnen de houdbaarheidsdatum is vermeld, want de winkels maken eerst de oude voorraad op. De Consumentenbond verwacht dat de laatste fabrikanten die nog geen gehoor aan de oproep hebben gegeven, uiteindelijk ook de ontbrekende informatie gaan vermelden.

(Bron: ANP/AD)

Geef een reactie