medicijnen

Breng-mij-terug-sticker op medicijnen om terugbrengen te bevorderen

Als het aan de regeringspartijen ligt, moeten ongebruikte medicijnen vaker worden teruggebracht naar de apotheek. Veel van dit soort medicijnen belandt nu in de prullenbak tussen het gewone afval of wordt door het toilet gespoeld. Om het terugbrengen te stimuleren pleiten de partijen voor een opvallende breng-me-terug-sticker op de verpakking.

Medicijnresten in het oppervlaktewater

In Nederland wordt dagelijkst ongeveer 400 kilo medicijnresten in het oppervlaktewater geloosd. De meeste medicijnresten komen door urine en ontlasting in het riool terecht. De overige medicijnen komen in het water doordat ze door het toilet en de gootsteen worden gespoeld. Het zijn vaak de te veel voorgeschreven medicijnen of medicijnen die niet meer worden gebruikt omdat de behandeling is gestaakt. “Al die medicijnresten in het water is slecht voor het milieu”, aldus D66-Kamerlid Tjeerd de Groot.

Inleveren bij de apotheek

Het is in Nederland in vrijwel alle hypotheken mogelijk om oude- en ongebruikte medicijnen in te leveren. De apotheken laten de pillen verwerken bij de milieustraat van de lokale gemeente. Nu brengt naar schatting slechts 10 procent van de patiënten oude- en ongebruikte medicijnen terug naar de apotheek. Dat is volgens de regeringspartijen veel te weinig.

Stickerplan

Maandag 26 november 2018 wordt het stickerplan in de Tweede Kamer voorgesteld door D66. Het voorstel krijgt steun van de coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie. Daarnaast trekt het kabinet 30 miljoen uit voor nieuwe technieken om medicijnresten uit het rioolwater te filteren.

(Bron: AD)

Geef een reactie