herfstdip

Veroorzaakt herfstweer wel echt die herfstdip? En wat kunt u ertegen doen?

Een herfst- of winterdip: veel mensen zeggen er last van te hebben. Zij ervaren in de laatste maanden van het jaar sombere gevoelens die meestal worden toegewezen aan het mindere weer, de lagere temperaturen en het gebrek aan zonlicht. Zijn deze factoren wel echt de veroorzakers van zo’n dip? En wat kunt u ertegen doen als hier last van heeft?

Somber door het seizoen?

Wie een herfst- of winterdip heeft voelt de bui al hangen als de zomer tot een einde komt. Nu de dagen korter worden liggen moeheid, moeilijker uit bed kunnen komen en lusteloosheid op de loer. Althans, dat is de link die vaak wordt gelegd.

Nieuw onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen suggereert dat er niet zo’n sterk verband is tussen sombere gevoelens en herfst en winter. Zij vragen 5,282 Nederlanders om aan te geven hoe zij zich voelen gedurende het jaar. Hieruit blijkt dat de testpersonen zich niet significant slechter voelen in de herfst of de winter. Volgens de Groningse onderzoekers is het dus niet zo dat minder weer en minder zonlicht ervoor zorgt dat mensen zich slechter gaan voelen.

Waarom toch klachten?

Hoewel de herfst en winter volgens deze studie dus niet zorgen voor meer sombere gevoelens, ervaren veel mensen dit toch zo. Betrokken onderzoeker Wim Withorst zegt daarover het volgende tegen RTL Nieuws: “Het zou zo kunnen zijn dat je je wat minder voelt, en dat je dat toeschrijft aan de seizoenen. Dat je het omkeert.”

Daarnaast onderschrijft Winthorst dat er ook een groep mensen is die daadwerkelijk last heeft van een najaars-of winterdepressie. Dit is dus geen dipje meer, maar een echte depressie die maanden kan duren.

Een winterdepressie, zoals dit type vaak wordt genoemd, valt onder de categorie seizoensgebonden depressie en steekt vaak de kop op aan het begin van de herfst en verdwijnt weer zodra het beter weer wordt. Volgens voorlichtingsorganisatie voor geestelijke gezondheid MIND word een winterdepressie vermoedelijk veroorzaakt door de veranderende hoeveelheid zonlicht. Om dit te compenseren kan lichttherapie een uitkomst zijn.

Wat helpt bij een dip?

Licht kan mensen met een serieuze winterdepressie dus helpen. Het is niet bewezen dat (dag)licht ook helpt bij de bestrijding van een herfst- of winterdip, maar het kan natuurlijk nooit kwaad om -uiteraard coronaproof- naar buiten te gaan.

Zo kunt u mooie wandeling maken door een natuurgebied bij u in de buurt. Ook fietsen is goed mogelijk. Wij hebben tips hoe u dit leuk en veilig houdt als het buiten waait.

(Bron: PLOS One, RTL Nieuws, archief)

Geef een reactie