tegenwind

Comfortabeler en veilig fietsen bij veel (tegen)wind

In ons kikkerlandje heeft de wind vaak vrij spel. Hoe houdt u het fietsen comfortabel en veilig bij veel (tegen)wind? Bekijk onze tips.

Kies een route met minder wind

Als het hard waait kan het de moeite waard zijn een stukje om te fietsen, zodat u minder te maken krijgt met tegenwind. Of bijvoorbeeld de wind van opzij heeft of zelfs de wind mee. U kunt daarvoor het weerbericht of de website hebikdewindmee raadplegen, om te kijken uit welke richting de wind komt. Ook kunt u kiezen voor zoveel mogelijk stedelijke gebieden. Daar is de wind net wat minder krachtig dan in het open veld. Probeer verder zoveel mogelijk het laatste gedeelte met de wind mee te rijden. U bent dan het meest vermoeid en het is dan nog zwaarder om tegen de wind in te moeten fietsen.

Kleed u erop

Trek kleding aan die warm genoeg is, maar die geen gevaarlijke situaties veroorzaakt. Een broek met wijde pijpen of een rok die kan opwaaien is nu een minder goede keuze. Kies daarom zo mogelijk voor een goed sluitende broek, die niet tussen uw spaken kan wapperen. Als jas is een windjack effectief. Die is winddicht en doordat hij meestal van gladde stof gemaakt is, vangt hij geen extra wind. Wilt u een hoed of pet dragen, zet die dan goed vast, zodat u hem tijdens een windvlaag niet kwijtraakt en daardoor uit balans gebracht kan worden.

Vang minder wind

Heeft u normaal flink gevulde fietstassen, maak die dan leger, zodat ze minder breed zijn en minder wind vangen. Ook kunt u eventueel uw stuur wat lager en / of het zadel hoger zetten. U fietst dan in een meer gebogen houding, waardoor u minder wind vangt. Dit kan fysiek wel wat zwaarder zijn. Als u uw ellenbogen zoveel mogelijk naar binnen draait, wordt de luchtweerstand ook zoveel mogelijk geminimaliseerd.

Wees beducht op windvlagen

Op een constante windsterkte is prima te anticiperen, plotselinge windvlagen zijn verraderlijker. Ze kunnen ervoor zorgen dat u onderuit gaat of dat u op het wegvlak terecht komt waar net een auto rijdt of voetganger loopt. Pas uw snelheid daarom zo aan dat u makkelijk kunt reageren. Ook als u bijvoorbeeld een hoek omslaat of er een vrachtwagen langs u rijdt, kunt u te maken krijgen met sterkere luchtstromen. Blijf hierop beducht.

Controleer uw banden

Goed opgepompte banden fietsen makkelijker dan zachte banden, want die bieden meer weerstand. Controleer voor uw fietstocht daarom of uw banden nog hard genoeg zijn.

Gebruik de versnellingen

Is uw fiets voorzien van versnellingen, schakel dan naar een lichtere versnelling, zodat u net wat minder moeite hoeft te doen bij het trappen.

Regen? Laat een paraplu achterwege

De combinatie wind en regen is een hele vervelende. Laat de paraplu echter achterwege. U vangt hier heel veel extra wind mee en bij een windvlaag verliest u al snel de controle over de fiets, met alle (val)risico’s van dien. Draag daarom liever goede regenkleding, die u verder niet belemmert bij het fietsen.

E-bike

Tenslotte, met een e-bike heeft u van tegenwind weinig te duchten. Uw fiets doet het harde werk dan voor u. Wel zijn de tips qua veiligheid dan natuurlijk nog van toepassing. Zeker aangezien uw snelheid in het geval van een e-bike vaak hoger ligt.

Lees ook: Tips voor rijden bij gladheid.
Fietsen bij hitte.
Veilig (elektrisch) fietsen.
Zadelpijn voorkomen.
Fietsen in coronatijd, welke etiquette geldt er op het fietspad?
Tips om de conditie van uw fietsaccu te verbeteren en de levensduur te verlengen. 

(Bron: Bikevision, Fietssport, FietsActief)

Geef een reactie