breekbare nagels

Tips tegen breekbare nagels, zo worden ze sterker

Hoe sterk uw nagels zijn is grotendeels genetisch bepaald. Daarnaast heeft u er zelf enigszins invloed op. We vertellen u hoe u breekbare nagels sterker kunt maken en houden.

Bescherm uw nagels

Breken uw nagels snel, zet ze dan niet in voor zaken waar u ook bijvoorbeeld een schaar of schroevendraaier voor kunt gebruiken. Door kracht met uw nagels uit te oefenen zullen er sneller beschadigingen ontstaan. Die kunnen uitbreiden tot scheurtjes en uiteindelijk tot compleet breken. Zeker in het geval van natte nagels zijn ze kwetsbaar. Wees daarom extra voorzichtig als uw nagels nat zijn. Gaat u aan de slag met water en schoonmaakmiddelen, of andere agressieve producten, draag dan schoonmaakhandschoenen. Of was de handen goed na met een verzorgende zeep en smeer de handen in met een hand- en nagelcrème. Ook lage temperaturen en koude wind kunnen een nadelige invloed op nagels hebben. Draag ’s winters daarom zo nodig handschoenen.

Verdere nagelverzorging

Kortere nagels zijn minder kwetsbaar dan langere. Houd uw nagels daarom regelmatig bij. Het is daarbij beter om ze te vijlen dan te knippen. Zorg er verder voor dat u nooit heen en weer vijlt, maar in 1 richting. Dit zorgt ervoor dat de nagels niet rafelen en daardoor sterker blijven. Ook het soort vijl is van belang. Een plastic exemplaar is vaak niet hard genoeg, wat tot splijten van nagels leidt. Een vijl van goede kwaliteit, bijvoorbeeld een glazen of kristallen vijl heeft de voorkeur.

geribbelde nagels
Lees ook: Geribbelde nagels? Dit zijn mogelijke oorzaken

Nagelriemen gezond houden

Nagelriemen hebben grote invloed op het nagelbed en de manier waarop nagels groeien. Het is belangrijk om ze goed te hydrateren. Dit doet u bijvoorbeeld met een nagelriemolie of een handcrème. Vermijd het te allen tijde om aan eventuele velletjes bij de nagelriemen te pulken of te bijten. Nagelriemen raken dan namelijk sneller ontstoken. In een eerder artikel geven we tips tegen nagelbijten.

Nagellak veroorzaakt breekbare nagels

In de meeste soorten nagellak zitten (chemische) stoffen die niet goed zijn voor nagels. Veelvuldig gebruik van nagellak laat op den duur een gele gloed op uw nagels achter en maakt ze minder sterk. In het geval van breekbare nagels is het dan ook raadzaam zo min mogelijk nagellak te gebruiken. Of de nagels regelmatig een pauzeperiode te geven, waarbij u ze niet lakt. Wilt u ze toch lakken, voorzie ze dan van een beschermend basislaagje.

Vermijd nagellakremover met aceton

Voor het verwijderen van nagellak bestaan er removers met en zonder aceton. Bij een remover zonder aceton bent u waarschijnlijk wat langer bezig, maar het houdt uw nagels wel sterker. Aceton droog uw nagels namelijk uit, wat splijten tot gevolg kan hebben. Pulk in elk geval nooit de nagellak eraf. Hierbij komt namelijk ook het bovenste laagje van de nagels zelf mee, wat ze aanzienlijk verzwakt. Het resultaat is ruwe of zelfs schilferige nagels, die zwak en buigzaam worden.

Verzorging van binnenuit tegen breekbare nagels

Ook uw voedselpatroon kan van invloed zijn. Voldoende (water) drinken en een gezond en gevarieerd eetpatroon is belangrijk. Broze nagels kunnen worden veroorzaakt door een vitaminetekort. In dat geval is het belangrijk uw voedsel meer te variëren of eventueel supplementen te gebruiken. Breekbare nagels kunnen ook een medische reden hebben. Wij gaan daar in dit artikel niet verder op in, maar u kunt het altijd eens met uw huisarts overleggen, wanneer u vermoedt dat dat voor u van toepassing is.

(Bron: Sante, InfoNu.nl, Metro, Flair, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

  Alice van der Mark says:

  Al mijn hele leven wobbelige nagels. Lang verhaal kort, in het voorjaar zorgt mijn lichaam voor goede nagels,zoals ook mijn haar, dat sneller gaat groeien, dus, lekker een laten groeien die nagels en lakken, leuk!
  Zo rond juli wordt het minder en in het najaar en de winter, geen beginnen aan, dus kort en verzorgd. Ergo, kijk wat er wél kan en wanneer.
  Opvallend vind ik dat er, parallel aan deze natuurlijke gang flink geadverteerd wordt met nagelharders, dure onderhoudstips en dergelijke, in het voorjaar dus.
  En dan nóg een reclame campagne in het najaar, want die nagels hé?
  Je moet senior worden om dat te concluderen 🙂
  Gisteren nagellak en nageharder gekocht, toeval?