bloeddrukmedicijnen

Terugroepactie bloeddrukmedicijnen

Uit voorzorg worden een aantal bloeddrukmedicijnen met daarin de werkzame stof valsartan uit de handel genomen. De medicatie is vervuild met de waarschijnlijk kankerverwekkende stof N-nitrosodimethylamine (NDMA).

150.000 Nederlanders gebruiken het

De stof is in de medicijnen terechtgekomen tijdens het productieproces in China, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Tegenover NU.nl heeft de IGJ verklaard dat zo’n 150.000 mensen in Nederland het medicijn gebruiken. Het gaat volgens de inspectie alleen om medicijnen met daarin valsartan gemaakt in één fabriek in China. Deze medicijnen worden voorgeschreven voor de behandeling van hoge bloeddruk, de behandeling van patiënten die recent een hartinfarct hebben gehad en de behandeling van hartfalen. De terugroepactie geldt voor heel Europa. Op de website van de IGJ staat een lijst met de medicijnen waarom het gaat.

Minieme kans op kanker

De kans dat de gebruiker van het verontreinigde medicijn daadwerkelijk kanker krijgt is klein, zo laat een eerste Europese analyse zien. De medicijnen worden uit voorzorg echter teruggeroepen bij apothekers. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de kans vergelijkbaar met het extra risico op kanker als gevolg van het regelmatig eten van geroosterd vlees.

Vervangend medicijn

Mensen die de medicatie gebruiken kunnen contact opnemen met hun apotheek of hun behandelend arts. Ze kunnen bij de apotheek een ander medicijn meekrijgen. “Het is expliciet niet de bedoeling dat patiënten zonder overleg met hun arts stoppen met het gebruik van het geneesmiddel”, aldus de inspectie.

(Bron: ANP, NU.nl, igj.nl)

Geef een antwoord