paracetamol veilig

Paracetamol vooralsnog veilig te gebruiken in Nederland

Apothekersorganisatie KNMP zegt dat paracetamol veilig gebruikt kan worden in Nederland. Uit onderzoek door het Laboratorium der Nederlandse Apothekers is gebleken dat in geen enkele van de 19 door hen onderzochte merken de kankerverwekkende stof 4-chlooraniline, afgekort PCA, aangetroffen is.

Vervuilingen aangetroffen

Juli 2020 wordt Nederland opgeschrikt met het nieuws dat uit onderzoek, in opdracht van Zembla en NRC, is gebleken dat paracetamol van de grootste producent ter wereld vervuild is met de kankerverwekkende stof PCA. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geeft dan aan dat de hoeveelheid schadelijke stoffen niet boven de toegestane hoeveelheid uit komt. Toch wil minister Tamara van Ark van Medische Zorg de inspectie laten onderzoeken of de signalen over vervuilingen rechtvaardig zijn. Ook de beroepsvereniging van apothekers gaat dan over tot onderzoek naar eventuele kankerverwekkende stoffen in paracetamol.

Apothekers: paracetamol veilig (tot een inname van 100 tabletten per dag)

Inmiddels heeft het Laboratorium der Nederlandse Apothekers onderzoek gedaan naar tabletten paracetamol van 19 verschillende merken. Daarbij is geen PCA aangetroffen. “De mensen kunnen paracetamol gewoon blijven innemen”, aldus voorzitter Aris Prins van de KNMP. De apparaten in het laboratorium kunnen PCA meten als er meer dan 0,3 microgram in een tablet van 500 milligram zit. 1 milligram is 1.000 microgram. Die hoeveelheid is bij geen enkel merk aangetroffen. Dat sluit overigens niet uit dat er ergens minieme deeltjes PCA zitten, maar die hoeveelheden zijn verwaarloosbaar. Volgens de Europese regels kunnen mensen veilig 34 microgram PCA per dag binnenkrijgen. Als er inderdaad onmeetbaar kleine spoortjes PCA in de pillen zitten, moeten mensen minstens 100 pillen per dag innemen om aan de grens van 34 microgram te komen. Dat is niet snel een realistische situatie.

NRC en Zembla: 11 onderzochte merken niet vervuild

Ook NRC en tv-programma Zembla hebben verder onderzoek laten doen. 11 populaire merken paracetamol die te koop zijn in supermarkten, drogisterijen en apotheken in Nederland blijken niet vervuild te zijn met de kankerverwekkende stof PCA. NRC en Zembla hebben de pillen laten analyseren door een gecertificeerd laboratorium in België. Getest zijn onder andere de huismerken van Albert Heijn, Kruidvat, Jumbo, Etos en Trekpleister. Plus paracetamol van Panadol, Livsane en Sanias.

Geen garantie

Hoewel de testresultaten van zowel het Laboratorium der Nederlandse Apothekers als het laboratorium in België gerustellend zijn, is het volgens emeritus hoogleraar toxicologie Martin van den Berg van Universiteit Utrecht wel belangrijk om regelmatig te blijven testen. Hij wijst erop dat er nu van de 11 merken slechts 1 partij is onderzocht. Of andere batches veilig zijn is daarmee volgens hem niet gezegd. Van den Berg wil daarom dat er een permanente controle komt op PCA in paracetamol: “Ik pleit ervoor dat de farmaceutische industrie bij iedere batch een routineanalyse doet en rapporteert aan de autoriteiten. Want het is een stof waar we voor moeten zorgen dat ‘ie onder de norm blijft,” zegt hij erover tegen Zembla.

(Bron: ANP, Zembla)

Geef een reactie

Reacties (2)

    hagever says:

    Goedemorgen, Bij het uitbreken van het coronavirus, hebben mijn vrouw en ik, 77 en 78 jaar, besloten om ’s avonds ieder 2 paracetamol en ’s morgens een uit geperste sinaasappel in te nemen. Doen wij er wel of niet goed aan om door te gaan, want hoelang kan het nog duren voordat er een vaccin is. Of is het: Baat het niet dan schaadt het niet. Met vriendelijke groeten, Fam.Verkroost, Maarssen.

      MAX Vandaag says:

      Beste hagever, bedankt voor uw reactie. Of het voor u verstandig is om dagelijks 2 paracetamol te nemen, is iets wat u het beste even bij uw huisarts kunt nagaan. Via https://www.maxvandaag.nl/sessies/paginas/oproep/stel-uw-vraag-aan-dokter-ted/ kunt u overigens corona-gerelateerde vragen stellen aan dokter Ted. Op de meest gestelde vragen komt hij regelmatig terug in de uitzendingen van Tijd voor MAX.