Opnieuw vervuilde hartmedicijnen in omloop

Hartmedicijnen met de werkzame stof valsartan worden opnieuw uit de schappen gehaald. De kans bestaat dat de kankerverwekkende stof NDEA in de medicijnen zit, aldus de gezondheidsinspectie. Het is niet de eerste keer dat hartmedicijnen vervuild blijken. Eerder dit jaar worden medicijnen met valsartan tot 2 keer toe teruggeroepen omdat er NDMA  in is aangetroffen. Dit keer gaat het om een een lichting medicijnen van een bepaalde fabrikant. 

Van specifieke bedrijven

De medicijnen waar het dit keer om gaat zijn afkomstig van de bedrijven Mylan en Pharmachemie. De aangetroffen schadelijke chemische stoffen NDEA (N-nitrosodiethylamine) en NDMA (N-nitrosodimethylamine) kunnen ontstaan tijdens de productie van valsartan. De gezondheidsrisico’s zijn volgens de inspectie klein, maar de hoeveelheden NDEA vallen boven de Europees vastgestelde veilige limiet. Dat is de reden dan ze worden teruggeroepen.

Terugroepactie

Het is niet de eerste keer dat medicijnen met valsartan terug geroepen worden. In juli 2018 wordt de chemisch schadelijke stof NDMA (N-nitrosodimethylamine) aangetroffen in medicijnen. Naar aanleiding van deze actie stelt de inspectie een groot onderzoek in. In dit onderzoek is ook de verontreiniging met NDEA vastgesteld in valsartan van een grondstoffabrikant. De definitieve resultaten van dit internationale onderzoek worden binnenkort verwacht.

Controleren

De medicijnen met daarin valsartan worden voorgeschreven voor behandeling van een hoge bloeddruk, hartfalen en voor patiënten die recent een hartinfarct hebben gehad. U kunt controleren of uw medicijn met valsartan wordt teruggeroepen door het RVG-nummer op de medicijnverpakking te controleren. Het nummer staat zowel op de verpakking als onderaan de bijsluiter. Vertrouwd u het niet of komt u er niet uit, ga dan langs bij uw apotheker of huisarts.

Geef een reactie

Reactie

  1. oosterwijck says:

    De farmacie maffia vindt het nog niet genoeg om woekerwinsten te maken, door medicijnen 1000x keer duurder te make als nodig is. Daarnaast worden medicijnen geproduceerd in India, waar viezerikken uit sloppenwijken, voor een hongerloontje, Uw medicijnen produceren, waarbij veel mis gaat. Zo zie je maar weer: de winst van die criminele farmacie maffia, is belangrijker, als Uw gezondheid. We moeten weer terug naar de tijd, dat “Lamers en Indemans”, in ‘s-Hertogenbosch, medicijnen gaat produceren, met Nederlandse hoog opgeleide personeelsleden, tegen normale winstmarges.