Spullen kwijt

Spullen altijd kwijt? Er is een reden voor

Het overkomt ons allemaal wel eens, iets niet kunnen vinden. Maar er zijn mensen die structureel spullen kwijt zijn. Sleutels, pasjes, de telefoon of bril, het zijn maar een paar dingen waar sommigen steevast naar op zoek zijn. Waarom heeft de een dit wel en de ander niet? En is er iets aan te doen?

Sloddervossen of perfectionisten?

Vertwijfeld bij de kassa van de supermarkt staan en uw pinpas niet kunnen vinden. ‘Ik had hem toch bij me gestopt?’ Vervelende momenten, waar we gemiddeld per dag 10 minuten aan kwijt zijn. Maar wie denkt dat dit alleen sloddervossen en chaoten overkomt, heeft het mis. Het zijn juist vaak de perfectionisten die spullen vergeten. Volgens sociaal wetenschapper en huishoudcoach Els Jacobs willen zij alles perfect doet en kunnen zich daardoor in hun opruimsystemen verliezen. Ook dromers hebben de neiging om spullen kwijt te raken. Zij hebben vaak een korter spanningsboog en zijn snel afgeleid. Altijd bezig met nieuwe dingen waar ze vol enthousiasme ingaan en dan vergeten waar ze mee bezig zijn. “Ze verliezen de rode draad snel uit het oog”, aldus Jacobs tegen RTL Nieuws.

kledingkast
Lees ook: Te kleine of rommelige kledingkast? Zo kunt u hem efficiënt opruimen en inrichten

Een systeem

Onnodig zoeken naar spullen begint met een goed opruimsysteem. Maak dit systeem niet te moeilijk en creëer voor uw spullen vaste plekken. Leg sleutels op een vaste plek, hang ze aan een haakje of in een lade. Wen uzelf aan ze daar ook steeds weer terug te leggen. Dus bent u weg geweest, leg de sleutels terug waar u ze vandaan heeft. U zult zien als u dit consequent doet, u niet meer hoeft te zoeken. Ze liggen dan altijd op een vaste plek en grijpt u nooit mis. Creëer ook zo’n plek voor uw telefoon, pinpas, bril of andere zaken die u regelmatig kwijt bent.

Opruimen

Om te voorkomen dat u iets kwijtraakt, kunt u beginnen met opruimen. Ruim losse spullen op. Zorg voor orde. In een rommelige ruimte is het moeilijker spullen terugvinden dan in een die opgeruimd is. Gooi onnodige spullen weg of doe ze naar de kringloop. Op die manier ontstaat er ruimte en kunt u uw spullen een vaste plek geven en ze weer terugvinden.

schuur opruimen
Lees ook: Schuur of garage opruimen? Met deze tips lukt het

Nooit meer kwijt uw spullen kwijt

Op uw vaste plek gekeken, maar toch uw sleutels kwijt? Geen paniek. Ga in uw hoofd rustig terug naar het moment waarop u ze het laatste gebruikt hebt. De kans is groot dat u direct een ingeving krijgt waar ze liggen. En werkt u al een tijdje met een vaste plek, dan is de kans groot dat de sleutels zich toch ergens dichtbij die bewaarplek bevinden.

(Bron: Margriet, RTL Nieuws, Libelle, archief)

Geef een reactie

Reactie

  dragon says:

  Zodra ik of mijn vrouw aan het opruimen is geslagen, ben ik daarna van alles kwijt.
  Ook als ik iets belangrijks (paspoort kenteken) op een speciale plek leg, vind ik het niet meer terug.
  Het grote probleem is, dat ik steeds wordt afgeleid, zoals telefoon deurbel of luisteren naar een opdracht.
  Dan leg ik iets even gedachteloos neer, waardoor het niet meer terug te vinden is.
  Ook een PINcode vergeet ik bij afleiding door iets of iemand.