Duur 03:18
Gepubliceerd op 9 januari 2018

Slechte adem

Wat we eten en drinken heeft invloed op hoe onze adem ruikt. Maar wanneer er sprake is van een permanent vieze ademgeur die niet verdwijnt of vermindert door uitvoerig poetsen of spoelen, dan kan er sprake zijn van halitose. Wat is het en is er iets aan te doen? Dokter Ted van Essen legt uit.

Slechte adem

Knoflook, uien, maar ook specerijen zoals curry en bepaalde soorten vis en kaas dragen bij aan een onaangename geur uit onze mond. De geur ontstaat onder andere doordat er in ui en knoflook naar zwavel ruikende bestanddelen zitten. Deze bestanddelen komen in onze maag terecht, worden vervolgens in ons bloed opgenomen en ademen we via de longen weer uit. Deze geur is tijdelijk en gaat vanzelf weer over. Maar wanneer deze vieze geur niet overgaat en ook niet vermindert na uitvoerig poetsen of spoelen, dan kan er sprake zijn van halitose.

Halitose

Halitose komt bij ongeveer 15 procent van de bevolking voor. En heel hard is dat percentage niet, omdat er veel schaamte heerst over dit onderwerp. Mensen zeggen niet graag dat ze iemands adem vies vinden ruiken. Vaak zijn mensen zich er daardoor dus ook niet van bewust dat ze uit hun mond stinken. Er heerst nog een behoorlijke taboe op het onderwerp, maar tegelijk is het wel een groot probleem. Want als u er last van heeft kunt u in een sociaal isolement raken doordat mensen u uit de weg gaan. Halitose kan op alle leeftijden voorkomen, zelfs bij kinderen. Vrouwen hebben er doorgaans vaker last van dan mannen. Een pepermuntje of mondspray helpt niet. De vieze geur gaat er dwars doorheen.

Oorzaak

Voor het grootste gedeelte ligt de oorzaak van halitose in de mondholte. In de mond bevinden zich bacteriën die voedselresten omzetten in gas met zwavelverbindingen. Die bacteriën zitten op de tong, tussen de tanden en kiezen, bij het tandvlees, in eventuele gaatjes en onder de gebitsprothese wanneer u die draagt. Dat geldt voor iedereen. Maar bij een ontsteking in de mond zoals tandvleesontsteking of een mondslijmvliesontsteking, dan zijn er veel meer bacteriën in de mond. Ook als er veel beslag op de tong zit dan kunnen deze bacteriën zich makkelijk vermenigvuldigen. Tandplak die niet op tijd wordt verwijderd kan tot tandsteen leiden, en daardoor tot ontstoken tandvlees. Voor al dit soort mondproblemen is een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist noodzakelijk. Daarnaast is een goede mondhygiëne, dus tweemaal daags poetsen, flossen en in het geval van tongaanslag ook het gebruik van een tongschraper belangrijk om het verder goed bij te houden.

Soms ligt de oorzaak niet in de mond, maar in de keelholte. Een keelontsteking of ontstoken keelamandelen (angina) kunnen ook halitose veroorzaken. Ook de neus en de neusbijholten vormen een risico. Chronische bijholteontstekingen, neuspoliepen, slijm dat vanuit de neus in de keel loopt (post-nasal dip) of vreemde objecten in de neus zoals een kraaltje of iets anders dat men per ongeluk opgesnoven heeft kunnen slechte adem veroorzaken. Vaak wordt gedacht dat een permanente vieze adem iets te maken heeft met de maag, maar dat is maar heel zelden het geval. De maag is bij de overgang naar de slokdarm afgesloten. Alleen als dit sluitspiertje niet goed werkt, zoals bijvoorbeeld bij een middenrifbreuk, kan er onaangenaam ruikende lucht uit de maag ontsnappen. Er is nog een aantal onderliggende aandoeningen die een slechte adem met zich meebrengen. Bij een niet goed ingestelde diabetes kan de adem een acetongeur hebben. Bij nierinsufficiëntie een urinegeur. Longabcessen veroorzaken een rottingslucht en er is ook een heel zeldzame ziekte, het visgeursyndroom, die uiteraard tot een visgeur in de adem leidt.

Speeksel reinigt de mond

Uitdroging van de mond is ook een belangrijke oorzaak van een slechte adem. Speeksel reinigt de mond van ‘slechte’ bacteriën, maar in een te droge mond is de omgeving juist ideaal voor deze bacteriën die dan nog meer gassen produceren. Gedurende de nacht wordt er minder speeksel geproduceerd en hopen de bacteriën zich op. Daarom heeft dan ook bijna iedereen ’s morgens bij het wakker worden een beetje een vieze smaak in z’n mond.  Even wat drinken, of kauwen (dat bevordert de speekselproductie en vast voedsel schuurt de aanslag van de tong) kan dan helpen.  Sommige medicijnen hebben een droge mond als bijwerking. Genoeg water drinken kan in veel van deze gevallen een slechte adem tegengaan. Roken is ook slecht voor de adem. Het vermindert de speekselproductie en langdurig lijnen gaat ook vaak gepaard met een slechte adem.

Halitosetest

Heeft u bovenstaande adviezen opgevolgd en helpen ze niet de geur van de adem te verbeteren? Dan kunt u een halitosetest ondergaan. Deze testen zijn zeer kostbaar en worden in een aantal klinieken gedaan. Daar wordt een bacteriologisch onderzoek gedaan en is er apparatuur die het specifieke type mondgeur kan vaststellen. Maar ga voor u overgaat tot zo’n test, eerst naar de eigen huisarts voor advies.

Dit onderwerp wordt besproken in Tijd voor MAX op dinsdag 9 januari 2018.

Stel uw vraag aan dokter Ted van Essen

U kunt van dinsdag g januari tot woensdag 10 januari 2018 10.00 uur hieronder vragen stellen aan dokter Ted van Essen over slechte adem. Andere vragen worden niet beantwoord. Na woensdag 10 januari 2018 mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer beantwoord. Dit betreft geen persoonlijk consult! De dokter moet u daarvoor immers goed kennen. Dokter Ted helpt u graag met algemene informatie en achtergronden bij het onderwerp dat is behandeld in Tijd voor MAX.

U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.

 

Geef een reactie

Reacties (5)

  wilmas1948 says:

  Beste mensen,

  Net gekeken naar de informatie over slechte adem. ik wil er graag op wijzen dat men ook last kan hebben van amandelstenen. Ook deze veroorzaken enorme slecht ruikende adem. Bij velen is deze oorzaak niet bekend.
  groet, Wilma

   DokterTed says:

   Klopt. Komt zelden voor maar is soms de oorzaak. Dat is goed door de huisarts vast te stellen.

  ka567 says:

  Wat kan ik doen tegen post nasale dip?
  Ik heb al een ab kuur gehad
  ook neusdruppels met hormonen
  Niets helpt
  Wel last van vieze adem
  Ik heb er al 5 jaar last van.
  Volgens mij begonnen door de vliegreis of de airco van een vakantie huisje.

   DokterTed says:

   Dat is al vreselijk lang. Ik neem aan dat u bij een KNO-arts bent geweest. Als uw klachten toch blijven is een bezoek aan een halitosispoli soms zinvol.

  oosterwijck says:

  Een hele eenvoudige manier om slechte adem te bestrijden is: regelmatig tanden poetsen met baksoda. … Ik heb een bakje baksoda op de wastafel staan en dip daar een natgemaakte tandenborstel in en poets daarmee de tanden. Bij het naspoelen, verspreidt de soda in de mond en keelholte en alle bacterien die de oorzaak zijn van een slechte adem leggen het loodje. Indien U last heeft van terugtrekkend tandvlees en/of pockets, is het raadzaam om een sodaoplossing in een sprayflesje bij U te dragen. Op de nodige momenten, een vleugje sodaoplossing in de mond en fris is Uw adem. Het kost niets, heeft geen bijwerkingen en het werkt opzienbarend goed.

Bekijk ook

Meer