Duur 07:13
Gepubliceerd op 14 mei 2025

Ted van Essen over boezemfibrilleren: “Als je dat op tijd kunt opsporen, hoef je je daar geen zorgen om te maken”

Een nieuwe campagne is gelanceerd tijdens de Europese Dag van de Beroerte. Jij bent aan zet met de polscheck, moet mensen meer bewust maken van een mogelijke hartritmestoornis. Dokter Ted van Essen vertelt erover in Tijd voor MAX.

80.000 mensen met een hartritmestoornis, zonder dat ze het weten

“Naar schatting zijn er zo’n 80.000 mensen in Nederland die het hebben, maar dat niet weten”, vertelt dokter Ted. “Want je hoeft er geen klachten van te hebben. Een rustige hartslag kan ervoor zorgen dat er kleine stolsels in je hartkamer ontstaan, die kunnen naar boven schieten en dan heb je een beroerte. En dat hoef je dus niet te merken aan jezelf. Maar je kunt het wel nagaan, door regelmatig je pols te tellen.”

Hoe kunt u zelf uw hartslag meten op uw pols?

  • Ga eerst rustig zitten. Als u niet rustig bent, kunt u het niet goed meten.
  • Meet uw hartslag 30 seconden lang, met uw vingers op de pols. Meestal kunt u dit in het verlengde van uw duim voelen.
  • Tel de hartslagen en doe dit keer 2, dan weet u hoe vaak uw hart slaat in een minuut.
  • Als dat boven de 100 is, dan kan het onregelmatig zijn. Dan kunt u een hartfilmpje laten maken.

Een bloeddrukmeter of smartwatch kunnen ook helpen

Lukt het u niet om uw hartslag te vinden in uw pols? Dan kunt u volgens Ted van Essen ook een bloeddrukmeter gebruiken. Deze geeft ook de hartslag aan. Wie een smartwatch heeft, kan daar de hartslagen op zien. Sommige apparaten geven ook een signaal af, als de hartslag onregelmatig is.

Ted van Essen praat in Tijd voor MAX verder nog over pre-diabetes, een voorstadium van diabetes type 2. En over ozempic-achtige injecties. Deze kunnen helpen om verschillende soorten kanker te voorkomen.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer